Κόσμος|01.05.2023 06:55

Η Σμύρνη έδειξε τον νικητή; Κόντρα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου για το ποιος μάζεψε περισσότερο κόσμο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι κονταροχτυπήθηκαν σε Άγκυρα και Σμύρνη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη, το μεν προπύργιο του AKP το άλλο της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και οι τελευταίες ομιλίες μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Έτσι οι δυο αντίπαλοι συναγωνίζονται τηλεοπτικά στο να δείχνουν ποιος έχει τον περισσότερο κόσμο ειδικά στις ομιλίες τους στη Σμύρνη.

Μάλιστα, η Μεράλ Ακσενέρ είπε με εριωνικό τρόπο προς την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «η γκιαούρισα Σμύρνη θα δείξει ποιος θα βάλει τέλος στην κατοχή της χώρας».

Βρήκε τα κέφια του ο Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο Ερντογάν στην Άγκυρα, βρήκε και πάλι τον παλιό, λαϊκό εαυτό του. Καταρχάς βγήκε στη σκηνή και επιδόθηκε στο αγαπημένο του σπορ, το τραγούδι. Με το που πήρε το μικρόφωνο, δεν άρχισε να μιλάει, αλλά να τραγουδάει. Επιπλέον, φάνηκε να ξαναβρήκε τη χημεία με το λαό του, καθώς συνομιλούσε με τον κόσμο από κάτω. Δεν ήταν μία τυπική ομιλία, το έβλεπες στον τρόπο που μιλούσε και στο πρόσωπό του.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην αδιαθεσία του και ευχαρίστησε όσους προσευχήθηκαν για εκείνον, όσο ήταν άρρωστος. Αλλά στη συνέχεια ολόκληρη η ομιλία του εξελίχθηκε σε ένα συνεχές σφυροκόπημα προς την αντιπολίτευση και τον αντίπαλό του, τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μίλησε για μεγάλα έργα, όπως συνηθίζει, παρά μόνο αναφέρθηκε σε αμυντικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μόνο και μόνο για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για εθνική μειοδοσία επειδή λέει ότι θα σταματήσει να επενδύει σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Παράλληλα  κατηγόρησε την αντιπολίτευση και για τον Οτζαλάν, λέγοντας ότι θα βγάλουν τον «δολοφόνο παιδιών» από τη φυλακή και θα του αναθέσουν και καθήκοντα.

1 εκατ. στη Σμύρνη για τον Κιλιτσντάρογλου

Από την άλλη ο αντίπαλος του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μίλησε στη Σμύρνη, σε μία πόλη που θα του δώσει σίγουρα νίκη καθώς είναι και το προπύργιο των Κεμαλιστών. «Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές που θα φέρουν τη δημοκρατία στην Τουρκία», είπε.

Πιο πριν από τον Κιλιτσντάρογλου, μίλησε το βαρύ πυροβολικό, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατέβηκε επίσης στη Σμύρνη και αντέκρουσε κι εκείνος την κυβερνητική προπαγάνδα, δηλαδή τον ισχυρισμό ότι αν νικήσει η αντιπολίτευση, θα είναι σαν να έχει γίνει πραξικόπημα της Δύσης

Αντέδρασε μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που είχε απαντήσει η Ακσενέρ προχθες: «Βρε, άντε από δω με αυτά που λέτε...»

Την επόμενη Κυριακή και οι δυο αντίπαλοι θα δώσουν τη μητέρα των μαχών με συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

εκλογέςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώρα