Κόσμος|03.05.2023 14:39

Η θλιβερή κατάσταση του Σουδάν και η εμπλοκή της Τουρκίας - Φόβοι για ντόμινο συγκρούσεων στην περιοχή

Μαρία Ζαχαράκη

Οι συγκρούσεις μεταξύ του κράτους και των παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Σουδάν συνεχίζονται εδώ και 15 ημέρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την προεκλογική περίοδο, προσκάλεσε τις αντιπαρατιθέμενες παρατάξεις του πολέμου στην Άγκυρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Ο φόβος που έχει ενσκήψει είναι ότι, αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις, θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα ένα ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή. Το Σουδάν περιβάλλεται από χώρες που σκέφτονται τα δικά τους εθνικά συμφέροντα αν εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος. Αργά ή γρήγορα, αυτές οι χώρες θα παρασυρθούν επίσης σε αυτή τη σύγκρουση σαν μαύρη τρύπα. Αυτά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τη Δύση.

Η σουδανική παραστρατιωτική δύναμη HDK υποστηρίζεται από τον Λίβυο στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ.

Η HDK κατηγορεί την Αίγυπτο ότι υποστηρίζει τον σουδανικό στρατό με πολεμικά αεροπλάνα και στρατεύματα. Το Κάιρο εξηγεί την παρουσία αιγυπτιακών στρατευμάτων στο Σουδάν ως εκπαιδευτική αποστολή. Ωστόσο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει στενούς δεσμούς με τον σουδανικό στρατό εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση στο Σουδάν είναι σαφής. Η Μόσχα σχεδιάζει εδώ και καιρό να κατασκευάσει μια ναυτική βάση στην πόλη-λιμάνι του Πορτ Σουδάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τον έλεγχο του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα και τη σύνδεσή της με τη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, με τη μισθοφορική ομάδα «Wagner» του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, με τους πυραύλους αέρος-εδάφους που προμηθεύει τη HDK, ενισχύει σημαντικά τους παραστρατιωτικούς μαχητές.

Αυτό το πλέγμα που έχει διαμορφωθεί και οι δυναμικές έχουν κάνει την Άγκυρα να βλέπει υποχρεωτική εμπλοκή της, ειδικά λόγω της Λιβύης.

«Αργά ή γρήγορα μπορεί να υποχρεωθούμε να εμπλακούμε στο θέμα του Σουδάν. Το Σουδάν μπορεί να μετατραπεί σε μια ενεργή αρένα πολέμου δι' αντιπροσώπων, όπως στη Λιβύη, στη Συρία ή την Ουκρανία», υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης της ΧαμπέρΤουρκ, Τσετινέρ Τσετίν. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣουδάνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαπόλεμοςειδήσεις τώρα