Κόσμος|08.05.2023 15:00

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία – Δεν θέλουμε πια τα F-35

Μαρία Ζαχαράκη

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό της σύστημα S-400, που προκάλεσε μεγάλη διαμάχη με την Ουάσιγκτον, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε την πρόταση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Τουρκία να δώσει τον έλεγχο του συστήματος στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Haberturk. Ο Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε πότε έγινε η πρόταση.

«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία και εμείς είπαμε όχι», είπε, εξηγώντας ότι αυτές οι προτάσεις ήταν απαράδεκτες, καθώς προσπαθούσαν να παραβιάσουν την τουρκική κυριαρχία. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα πει ότι αγόρασαν τους S-400 για την εθνική ασφάλεια και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό.

Η Τουρκία δεν θέλει πια F-35, αλλά F-16

Ερωτηθείς για την επιστροφή στο πρόγραμμα F-35, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον θέλει πίσω από την Ουάσιγκτον τα χρήματα που πλήρωσε για μαχητικά αεροσκάφη πριν βγουν από το πρόγραμμα, από τη στιγμή που τα αεροσκάφη της δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Η Άγκυρα τώρα «παράγει το δικό της εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί.

Αλλά η Τουρκία θέλει να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν κινείται τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον όσο θα έπρεπε.

Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει 40 τζετ και κιτ εκσυγχρονισμού για σχεδόν 80 πολεμικά αεροσκάφη που έχει ήδη η τουρκική πολεμική αεροπορία στο στόλο της.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΗΠΑF-35S-400ειδήσεις τώρα