Κόσμος|09.05.2023 22:44

Ντόναλντ Τραμπ: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της αρθρογράφου E Jean Carroll ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Newsroom

Οι ένορκοι σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκριναν ένοχο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη σεξουαλική κακοποίηση της E Jean Carroll πριν από 27 χρόνια, σε δοκιμαστήρια πολυκαταστήματος.

Η ετυμηγορία χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο «σεξουαλικό αρπακτικό». Ο πρώην πρόεδρος δικάστηκε σε αστικό, και όχι ποινικό δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι, η μόνη κύρωση που θα υποστεί ο Τραμπ, θα είναι οικονομική.

Οι ένορκοι συνεδρίαζαν για λιγότερο από τρεις ώρες για να καταλήξουν ότι, ο Τραμπ, δεν βίασε την Κάρολ, ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για πρόκληση σωματικής βλάβης. Στο θύμα επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων – από αυτά, τα 2 περίπου αφορούν στην κακοποίησή της, και τα άλλα 3 τη δυσφήμιση, καθώς, ο κακοποιητής, χαρακτήρισε «ψεύτρα» το θύμα του και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του, «απάτη».

Δικαστικοί μπελάδες για το φαβορί των Ρεπουμπλικανών

Η ετυμηγορία έρχεται να προστεθεί στους δικαστικούς «μπελάδες» του πρώην προέδρου ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε αθώος σε 34 ποινικές κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σχετικά με τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016. 

Επιπλέον, ο Αμερικανός είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για την προσπάθειά του να παραποιήσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 στη Τζόρτζια, ενώ ο ίδιος αποτελεί στόχο ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 και τα επακόλουθά τους, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και της απόκρυψης μυστικών εγγράφων στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο Τραμπ, επίσης είναι κατηγορούμενος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σχετικά με τις επιχειρηματικές και φορολογικές του υποθέσεις.

Στην υπόθεση της Κάρολ, το σώμα των ενόρκων, αποτελούμενο από τρεις γυναίκες και έξι άνδρες, πείστηκε από τη σιγουριά που επέδειξε η αρθρογράφος, τις τρεις μέρες που βρέθηκε στο εδώλιο, όσο περιέγραφε τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από τον πρώην πρόεδρο το 1996.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα ίδια τα λόγια της Κάρολ για να διαψεύσει τον ισχυρισμό της. Συμπλήρωσε ότι, η πρώην αρθρογράφος στο περιοδικό Elle συνωμότησε με φίλους της για να κατηγορήσουν τον πρώην πρόεδρο επειδή «μισούσαν» τον ίδιο και την πολιτική του.

Μετά από πετά ημέρες καταθέσεων, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς του. Το θύμα δήλωσε ενώπιον των ενόρκων ότι, μετά την επίθεση, δεν ήταν σε θέση να έχει ρομαντικές σχέσεις με κανέναν. Όπως ανέφερε, ο Τραμπ «κατέστρεψε τη φήμη μου», αρνούμενος την επίθεση που η ίδια δημοσιοποίησε το 2019. Λίγους μήνες μετά τη δημοσιοποίηση, απολύθηκε από το περιοδικό Elle. Από την πλευρά του, ο Τραμπ αποκάλεσε επανειλημμένα την Κάρολ ψεύτρα.  «Είναι μία κατασκευασμένη και ψεύτικη ιστορία – κυνήγι μαγισσών!», έγραψε ο Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως εξήγησε η Κάρολ στους ενόρκους, «έπεσε» πάνω στον Αμερικανό μεγιστάνα ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1996, την ώρα που έβγαινε από το πολυκατάστημα Bergdorf Goodman. «Μού είπε, "'Πρέπει να αγοράσω ένα δώρο, έλα να με βοηθήσεις'"», εξιστόρησε το θύμα. Όπως είπε στη συνέχεια, ο Τραμπ της είπε ότι το δώρο ήταν για μια γυναίκα. Αυτή τού πρότεινε μία τσάντα ή ένα καπέλο, αλλά αυτός δεν έδειξε να ενδιαφέρεται. «Πήρε ένα γούνινο καπέλο και το χάιδευε σαν να ήταν γάτα ή σκύλος. Στη συνέχεια μού είπε: "Ξέρω, εσώρουχα".Με οδήγησε στην κυλιόμενη σκάλα», είπε. Όπως περιέγραψε η Κάρολ, ένιωθε «απολύτως γοητευμένη» από τη διασκεδαστική φλυαρία του Τραμπ και δήλωσε ότι ένιωσε «ευτυχής» που πήγαινε μαζί του στο τμήμα εσωρούχων. Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, ο Τραμπ «άρπαξε» ένα κορμάκι και τής είπε να το δοκιμάσει.

Η Κάρολ περιέγραψε τον εαυτό της ως "απολύτως γοητευμένη" από τη διασκεδαστική φλυαρία του Τραμπ και δήλωσε ότι ήταν "ευτυχής" που πήγε μαζί του στο τμήμα εσωρούχων. Είπε στο δικαστήριο ότι "άρπαξε" ένα κορμάκι και της είπε να το δοκιμάσει. «Δεν είχα καμία πρόθεση να το φορέσω. Του είπα, "Φόρεσέ το εσύ, είναι το χρώμα σου"», κατέθεσε.  Όπως είπε στη συνέχεια, ο Τραμπ της πρότεινε να το δοκιμάσουν και οι δύο και έκανε νόημα προς το δοκιμαστήριο. Η ίδια τόνισε ότι  δεν τον πήρε στα σοβαρά, νομίζοντας ότι όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο αστείο. Αφότου μπήκαν στο δοκιμαστήριο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα. «Έκλεισε αμέσως την πόρτα και με έσπρωξε στον τοίχο. Με έσπρωξε τόσο δυνατά που χτύπησε το κεφάλι μου. Ήμουν εξαιρετικά μπερδεμένη», είπε και συμπλήρωσε ότι, η κατάσταση, «έγινε απολύτως σκοτεινή». 

«Έσκυψε και κατέβασε το καλσόν μου. Τον έσπρωχνα προς τα πίσω. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι άλλο», κατέθεσε και σημείωσε ότι, δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον τρόπο που την είχε πιάσει ο Τραμπ. Είπε ότι, στη συνέχεια, τη βίασε. Η ίδια δήλωσε ενώπιον των ενόρκων ότι θα μετανιώνει για πάντα που μπήκε σε αυτό το δοκιμαστήριο, χαρακτηρίζοντας την κίνησή της, «πολύ ανόητη». Με δάκρια στα μάτια, εξήγησε στους ενόρκους ότι, μετά από τον βιασμό, τής ήταν αδύνατον να χαμογελάσει, ακόμα και σε άνδρες που την έλκυαν, και αυτό σηματοδότησε το τέλος της σεξουαλικής της ζωής. Δύο στενοί φίλοι της αρθρογράφου που κατέθεσαν ως μάρτυρες, είπαν ότι η ίδια τους εκμυστηρεύτηκε τι είχε συμβεί, αλλά τούς ζήτησε να της ορκιστούν ότι δε θα το έλεγαν.

Σε ερώτηση του δικηγόρου του Τραμπ, ως προς το γιατί δε φώναξε, η ίδια υπογράμμισε ότι, η αδυναμία της να δώσει απάντηση, δεν αποτελεί απόδειξη ότι έλεγε ψέματα. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους είναι ακριβώς επειδή πάντα τις ρωτούν, "Γιατί δε φώναξες;". Κάποιες γυναίκες φωνάζουν. Κάποιες γυναίκες δε φωνάζουν. Αυτό κρατάει τις γυναίκες σιωπηλές», είπε και συμπλήρωσε ότι «ντρεπόταν» τόσο που δέχτηκε επίθεση, που δεν μπορούσε να πάει στην αστυνομία. «Γεννήθηκα το 1943. Είμαι μέλος της σιωπηλής γενιάς. Γυναίκες σαν κι εμένα διδαχθήκαμε να σηκώνουμε το κεφάλι και να μην παραπονιόμαστε», είπε και συμπλήρωσε ότι, «δε θα καλούσα ποτέ την αστυνομία για κάτι για το οποίο ντρέπομαι». Όπως είπε, αυτός ήταν και ο λόγος που κράτησε την επίθεση μυστικό για πάνω από δύο δεκαετίες. «Δεν επρόκειτο ποτέ να μιλήσω για αυτό που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε αλλά εξήγησε ότι παρακινήθηκε να μιλήσει καθώς το κίνημα #MeToo γιγαντώθηκε και γυναίκες σε όλες τις ΗΠΑ μιλούσαν για τις εμπειρίες τους σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων. 

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ένοχοςσεξουαλική κακοποίησηΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΗΠΑδικαστήριο