Κόσμος|12.05.2023 10:20

Αλβανία: Προσωρινά ελεύθερος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας - Βίντεο από τη σύλληψη του

Newsroom

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρωί της Παρασκευής ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, συνεχίζεται η κράτησή του, η οποία δεν ήταν στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ δεν έχει ακόμα ενημερωθεί επίσημα για την αιτία της κράτησής του.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου.

Την ίδια ώρα,  η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για το ζήτημα αυτό. 

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη ακριβώς έξω από το εστιατόριό του την ώρα που εκείνο έκλεινε, από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά, λίγες ημέρες πριν τις αλβανικές εκλογές. 

Αρχικά μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Tμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του. 

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης:

Οι κατηγορίες για εξαγορά ψηφοφόρων

Ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας και υποψήφιος δήμαρχος Φοινικαίων μίλησε στο Open και την εκπομπή Ώρας Ελλάδος για το περιστατικό.

«Ο κ. Μπελέρης έχει οικογενειακή επιχείρηση, ένα εστιατόριο και το βράδυ την ώρα που έκλεινε το εστιατόριο και συνομιλούσε με δύο συνεργάτες εμφανίστηκαν αστυνομικοί με πολιτικά και με στολές και τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο τμήμα ασφαλείας Χειμάρρας και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του», ανέφερε. 

Ο λόγος που συνελήφθη είναι πως τον κατηγορούν πως αποπειράθηκε να εξαγοράσει ψηφοφόρους.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς έστρεψε τα πυρά του στον Αλβανό πρωθυπουργό λέγοντας πως: «Τα τελευταία 8 χρόνια ο Έντι Ράμα χρησιμοποιεί απίστευτο ποσό χρημάτων για εξαγορά ψήφων για να κατηγορεί τους υπόλοιπους ότι χρηματοδοτούν τους ψηφοφόρους».

«Κάθε φορά όταν έχουμε τοπικές εκλογές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα όπως είναι λογικό, σε κάθε χώρα, και στη Χειμάρρα, ένας από τους μικρότερους δήμους στην Αλβανία», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, ο κ. Μπελέρης προηγείτο στις δημοσκοπήσεις για αυτό ήθελαν να τον απομακρύνουν από την διεκδίκηση της δημαρχείας. 

«Όλοι οι Βορειοηπειρώτες σήμερα είμαστε Χειμαρριώτες. Πέραν το τι θα κάνουν οι διπλωματικές πηγές, οι πολίτες πρέπει να δώσουν μια απάντηση», τονίζει.

Ποιος είναι ο Φρέντι Μπελέρης

Σημειώνεται πως ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύλληψηδημοτικές εκλογές ΑλβανίααστυνομίαΑλβανίαΧειμάρρα