Κόσμος|14.05.2023 15:23

Εκλογές Αλβανία: Καταγγελίες για εκφοβισμούς ψηφοφόρων - Συσπείρωση της ομογένειας σε Χειμάρρα μετά τη σύλληψη Μπελέρη

Newsroom

Με προβλήματα διεξάγονται οι εκλογές στην Αλβανία καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εκφοβισμούς ψηφοφόρων και προβλήματα σε εκλογικά κέντρα. Την ίδια ώρα, η ομογένεια φαίνεται πως έχει συσπειρωθεί μετά την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη με κόσμο να ταξιδεύει από όλον τον κόσμο: Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και από την Ελλάδα στην Αλβανία για να ψηφίσουν στη Χειμάρρα τον προφυλακισμένο υποψήφιο δήμαρχο.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Open στη Χειμάρρα, Άρη Κουτσιούκη υπήρξαν καταγγελίες ότι σε εκλογικά τμήματα σκίστηκαν ορισμένοι κατάλογοι με τους ψηφοφόρους να δυσκολεύονται να βρουν το όνομα τους ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές για διακοπές ρεύματος.

Ο Φρέντι Μπελέρη οδηγήθηκε χθες, Σάββατο στις φυλακές Τιράνων, όπου υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κρατούμενος για 10 περίπου ημέρες, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του.

Με μήνυμα του μέσα από τη φυλακή ο ίδιος ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να δώσουν στην κάλπη απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα.

«Η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την δημοκρατία», ανέφερε. 

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Χειμάρρας λένε στον Άρη Κουτσιούκη πως η σύλληψή του ήταν προσχεδιασμένη.

«Τους βρήκαν να στήνουν παγίδα στον Μπελέρη. Με ψευδορκία και με κοριούς, άσχετους με το θέμα. Με πίεση στην αστυνομία να πουν τα ψέματα που ήθελαν αυτοί», λέει ένας κάτοικος.

Και η γραμματέας του γραφείου του υποψήφιου δημάρχου, Ελένη Οδυσσέα, είπε: «Είμαι σοκαρισμένη γιατί το είδα με τα μάτια μου. Ξαφνικά τον εξαφάνισαν λες και πρόκειται για τον μεγαλύτερο εγκληματία του κράτους».

Κάτοικοι της Χειμάρρας καταγγέλλουν πως η σύλληψη Μπελέρη έχει σκοπιμότητες καθώς η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα φιλέτα της Αλβανίας.

«Ο μοναδικός λόγος είναι να πάρουν τα φιλέτα της Χειμάρρας. Ο Μπελέρης τους το έκανε πολύ δύσκολο», τονίζει άλλος κάτοικος.

Μητσοτάκης: Η σύλληψή του θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη

Παράλληλα, στο ζήτημα της σύλληψης του Μπελέρη αναφέρθηκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για τη σύλληψή του, τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη και προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εφ' όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα:

«Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Η εκλογική διαδικασία

Σημειώνεται ότι στα αλβανικά εκλογικά δεδομένα για πρώτη φορά συμβαίνει δύο μέρες πριν τις κάλπες να συλλαμβάνεται ένας υποψήφιος δήμαρχος κι αυτός να είναι Έλληνας μειονοτικός, τον οποίο μάλιστα εκτός από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ΟΜΟΝΟΙΑ, στηρίζει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Σαλί Μπερίσα και εκείνο του τέως προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 πμ τοπική η ώρα για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερες από 6 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.

Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης - Πωγωνίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φρέντυ Μπελέρηςδημοτικές εκλογές ΑλβανίαΑλβανίαΜπελέρηςδήμαρχοςειδήσεις τώρα