Κόσμος|15.05.2023 17:50

Ο Λουκασένκο «αγνοείται»; Έχει να εμφανιστεί δημοσίως 2 εβδομάδες - Οι φήμες για την υγεία του και η φωτογραφία με τον επίδεσμο

Newsroom

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τις 8 Μαΐου, δεν εμφανίστηκε σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα Μινσκ την Κυριακή, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο μακροχρόνιος ηγέτης είναι σοβαρά άρρωστος.

Ο πρωθυπουργός, Ρομάν Γκολόβτσενκο, διάβασε ένα μήνυμα του Λουκασένκο κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας τελετής -κατά την οποία οι νέοι ορκίζονται πίστη στη σημαία του πρώην σοβιετικού κράτους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Ο λόγος για την απουσία του Λουκασένκο δεν γνωστοποιήθηκε.

Ο Λουκασένκο επίσης δεν μίλησε σε εκδήλωση στο Μινσκ για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης, για πρώτη φορά στη μακρά προεδρία του. Η εκδήλωση αυτή, την περασμένη Τρίτη, ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη δημοσίως.

Το γραφείο του Λουκασένκο αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με την Guardian.

Οι φήμες για την υγεία του

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της αντιπολίτευσης Euroradio, ο Λουκασένκο μεταφέρθηκε το Σάββατο σε ελίτ κλινική του Μινσκ.

Η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα Podyom ανέφερε ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος της Κάτω Βουλής της Δούμας, ο Κονσταντίν Ζατούλιν, δήλωσε ότι «ο Λουκασένκο "απλώς αρρώστησε ... και πιθανώς χρειάζεται ξεκούραση"».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο σχετικά με την υγεία του Λουκασένκο, επικαλούμενη τον Ζατούλιν και μέσα ενημέρωσης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται πως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σπάνια δημοσιεύουν ιστορίες για την υγεία των ηγετών της Ρωσίας ή των συμμάχων γειτόνων της.

Ο Λουκασένκο, 68 ετών, ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Κατά την πολιτική του καριέρα, έχει χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, τα δικαστήρια έχουν κλείσει τα μέσα ενημέρωσης των αντιφρονούντων και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης έχουν επιβληθεί σε αντιπάλους. Οι ακτιβιστές έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα.

Κρατικό μέσο ενημέρωσης δημοσιοποιεί φωτογραφία

Κρατικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης στη Λευκορωσία δημοσιοποίησε σήμερα φωτογραφία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε αυτό που είπε πως ήταν κέντρο στρατιωτικής διοίκησης στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε διάστημα σχεδόν μίας εβδομάδας, έπειτα από εικασίες για την υγεία του.

Το Pul Pervovo Telegram, ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης που πληροφορεί για τις δραστηριότητες του Λουκασένκο, ανέφερε πως ο πρόεδρος εργαζόταν σε κεντρική βάση διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη φωτογραφία φαινόταν να έχει έναν επίδεσμο στο αριστερό του χέρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

υγείαειδήσεις τώραΑλεξάντερ ΛουκασένκοΛευκορωσία