Κόσμος|16.05.2023 16:04

Μυστηριώδεις «σεισμικές δονήσεις» αγνώστου προελεύσεως ανησυχούν τους κατοίκους σε νησί της Δανίας

Newsroom

Μυστήριο επικρατεί στο δανέζικο νησί της Βαλτικής, Μπόρνχολμ, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται για κάποιες παράξενες μικρές σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν πριν από λίγες ημέρες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν πρόκειται για κινήσεις τεκτονικών πλακών αλλά για «ακουστικά κύματα πίεσης» αγνώστου ταυτότητας.

Αρχικά πίστευαν ότι προκλήθηκαν από σεισμούς. Στη συνέχεια, οι σεισμολόγοι διατύπωσαν τη θεωρία ότι προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία.

Τη Δευτέρα, η Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus), ένας επίσημος οργανισμός που παρακολουθεί το υπέδαφος, δήλωσε ότι οι δονήσεις «δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα πίεσης από κάποιο γεγονός στην ατμόσφαιρα». Ωστόσο, η πηγή παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρει η Guardian.

«Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι είναι απίθανο οι δονήσεις να προέρχονται από ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις πρώτες αναφορές για δονήσεις στο Μπόρνχολμ», ανέφερε η υπηρεσία.

Το Σάββατο, η Geus δήλωσε ότι είχε λάβει περισσότερες από 60 αναφορές από ανθρώπους στο νησί ότι ένιωσαν «σεισμικές δονήσεις».

Κανείς δεν τραυματίστηκε ωστόσο μέσα ενημέρωσης της Δανίας ανέφεραν ότι προκλήθηκε και ρωγμή στον τοίχο ενός σπιτιού.

Η Γεωλογική Υπηρεσία κατέγραψε δόνηση 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πολωνικές Αρχές δήλωσαν ότι υπήρξε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης Anakonda23 στην Ούσκα, στη βόρεια Πολωνία, στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικές βολές πυρομαχικών.  

Ίσως, αυτή ήταν και η αιτία, ίσως και όχι, με το μυστήριο να παραμένει. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μυστήριοσεισμόςειδήσεις τώραΔανία