Κόσμος|17.05.2023 21:05

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Η συγκλονιστική διάσωση παιδιού και μητέρας από τα ορμητικά νερά - Δείτε το βίντεο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία/ ΑP (GALLERY)
Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία/ ΑP (GALLERY)
Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία/ ΑP (GALLERY)
Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία/ ΑP (GALLERY)
Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία/ ΑP (GALLERY)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία που πλήττεται από φονικές πλημμύρες το τελευταίο 24ωρο.

«Ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι για την φονική κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή τα τελευταία 24ωρα.

Ο νέος, προσωρινός απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας ανήλθε σε οκτώ νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ανεξακρίβωτος.

Σύμφωνα με τη «La Repubblica», τα τρία από τα θύματα είναι στο Φορλί, ένας άνδρας στην περιοχή της Ραβένα, ένας 40χρονος στην περιοχή της Μπολόνια και τρία στην περιοχή της Τσεζένα. Τα τελευταία θύματα είναι ένας άνδρας, που φέρεται να σκοτώθηκε από κατολίσθηση, και ένα ζευγάρι που παρασύρθηκε από την ορμή του νερού. 

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της

Συγκλονιστική διάσωση παιδιού και μητέρας από τα ορμητικά νερά

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κυκλοφορεί στα social media και δείχνει μια μητέρα να κρατάει τη μικρή της κόρη ενώ καλεί μανιωδώς σε βοήθεια καθώς το νερό έφθανε μέχρι το στήθος της έξω από το σπίτι της.

Δύο άνδρες φαίνονται να τρέχουν κολυμπώντας για να τις φτάσουν, με τον έναν να τοποθετεί το νεαρό κορίτσι πάνω από το κεφάλι του για να μην παρασυρθεί από τα γρήγορα κινούμενα νερά. Το κορίτσι πέρασε στην αγκαλιά άλλων διασωστών που στέκονταν στη μια όχθη, ενώ άλλοι γείτονες βοήθησαν τη μητέρα της να σωθεί.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Όπως μεταδίδει το ANSA, επικαλούμενο τον πρόεδρο της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα, Στέφανο Μπονακσίνι, 3.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Μπολόνια, 5.000 στη Φαέντζα και 5.000 στην περιοχή της Ραβένα, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. «Η σκέψη μας είναι στα οκτώ θύματα και τους αγνοούμενους. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», δήλωσε.

«Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Σε ένα βίντεο, που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούγονται οι φωνές ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους στη Φαέντζα, μια πόλη της επαρχίας Ραβένα.

Έριξε σε 24 ώρες όση βροχή θα έπεφτε όλη την άνοιξη

«Ποτέ σαν αυτό σε έναν αιώνα και πάνω από όλα ποτέ τρία ακραία γεγονότα τόσο κοντά. Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική, και για το μέλλον», τονίζει ο Pierluigi Randi, πρόεδρος της AMPRO (Επαγγελματική Μετεωρολογική Ένωση της Ιταλίας), μετεωρολόγος που μεταξύ άλλων ζει στην περιοχή της Ραβέννα. Δηλώνει εντυπωσιασμένος στη La Repubblica από αυτό που αναφέρουν τα αρχικά δεδομένα: σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σε ορισμένες περιοχές έχει πέσει πέρα από το ήμισυ της βροχής που συνήθως αναμενόταν σε ένα χρόνο. «Πρέπει να προετοιμαστούμε, αυτή είναι η κλιματική κρίση», εξηγεί.

«Από χθες το πρωί είχαμε πάνω από 100 χιλιοστά βροχής σε μεγάλες περιοχές, όπως η πόλη της Μπολόνια. Αν στη συνέχεια ανεβούμε τα Απέννινα έχουμε συσσωρεύσεις ακόμη και πάνω από 200 χιλιοστών, σχεδόν μια κορυφή 250 χιλιοστών στη Μοντιλιάνα (Φορλί-Τσεζένα) και 228 χιλιοστών στο Casole Valsenio (Ραβέννα), και τα δύο χωριά σε χαμηλά υψόμετρα, περίπου 200 μέτρα. Όλα αυτά έγιναν σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες. Σημαίνει τεράστιες ποσότητες βροχής, είναι αυτή που πέφτει συνήθως σε μια ολόκληρη άνοιξη», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με τη Repubblica.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να έρθουν χειρότερα. «Η βροχόπτωση δεν έχει τελειώσει, θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Titti Postiglione, στο δελτίο ειδήσεων του SkyTG24. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ, πολύ περίπλοκη κατάσταση», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διάσωσηειδήσεις τώραπλημμύρεςΙταλίακακοκαιρία