Κόσμος|17.05.2023 23:22

Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI: Πώς διέρρεε πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ στη Ρωσία

Newsroom

Ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο ασκήθηκε στον επιχειρηματία Νικόλαο Μπογονικολό από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο κατηγορούμενος πιστεύεται ότι συνωμότησε για να αποκτήσει κρίσιμα τεχνολογικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κβαντική πληροφορική και στις πυρηνικές δοκιμές, με σκοπό να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του Aratos Group έκαναν διπλό εμπόριο, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Η συνωμοσία και η ενορχήστρωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

«Όπως καταγγέλλεται, ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση του FBI να κρατήσει τις κρίσιμες τεχνολογίες μακριά από τους αντιπάλους της Αμερικής και να εξαρθρώσει τα εγκληματικά δίκτυα που συμμετέχουν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Driscoll.

«Όπως καταγγέλλεται, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά συνέδραμαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ανατρεπτικών τεχνολογιών», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας Carson της BIS.  «Το Γραφείο Επιβολής Εξαγωγών της BIS, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας στην Ομάδα Κρούσης, θα συνεχίσει να διερευνά επιθετικά τις παραβιάσεις των εξαγωγών και να παραπέμπει τους παραβάτες στη δικαιοσύνη οπουδήποτε και αν βρίσκονται - σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), μιας ομάδας εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας στις Κάτω Χώρες και την Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).  Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν «διαστημικές τεχνολογίες», «εσωτερική ασφάλεια», «blockchain» και «συστήματα αντι-drone».

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.  Στην πρόταση, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο» και ότι η Aratos είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Άκρως ευαίσθητες τεχνολογίες για πυρηνικά

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν παράνομα και στάλθηκαν στη Ρωσία

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη «Στρατιωτική Μονάδα 33949», η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, γνωστής ως «SVR».  Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τις εταιρείες Serniya Engineering και Sertal LLC (το "δίκτυο Serniya"), που εδρεύουν στη Μόσχα και λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.  Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά της Serniya, της Sertal και πολλών ατόμων και εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα, χαρακτηρίζοντάς τες «όργανα της πολεμικής μηχανής της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το βιογραφικό του Νίκου Μπογονικολού

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του κ. Μπογονικολού, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου εταιρειών Άρατος. Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα, MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov στην Ουκρανία.

Από το 1987, είναι Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος διαφόρων επιχειρηματικών φορέων που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT), τις Τεχνολογίες Διαστήματος, την Εσωτερική Ασφάλεια, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, τη Συμβουλευτική Καινοτομίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξη σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Έχει ηγηθεί και έχει διευθύνει διάφορα έργα στους τομείς της επιχειρηματικής βοήθειας, της εσωτερικής ασφάλειας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας πληροφοριών, του διαστήματος, της κατάρτισης και της περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ευρώπη με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω του 1 δις €.

Είναι επίσης Ανώτερος Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Έχει εμπειρία ανάπτυξης επιχειρήσεων κι έχει συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είναι επίσης ο δημιουργός του «Total Security Process Reengineering» που είναι μια μοναδική ολιστική μεθοδολογία ασφάλειας. Ο Δρ. Μπογονικολός έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία και 42 επιστημονικές περιλήψεις σε περιοδικά και συνέδρια. Είναι επισκέπτης καθηγητής σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, είναι εφευρέτης διαφορετικών τεχνολογικών κυμάτων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο, το διάστημα και το blockchain.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟεπιχειρηματίαςλαθρέμποριοειδήσεις τώραΡωσίαFBI