Κόσμος|18.05.2023 10:15

Αλβανία: «Θέλουν να κατεδαφίσουν το σπίτι μου επειδή ήμουν στην καταμέτρηση των ψήφων Μπελέρη» - Τι καταγγέλλει ομογενής από τη Χειμάρρα

Newsroom

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χειμάρρα καθώς όπως κατήγγειλε ο συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη, Φιόρης Μπέλης, μέλος της επιτροπής καταμέτρησης στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, έκανε την εμφάνισή του συνεργείο της αλβανικής πολεοδομικής αστυνομίας, που απείλησε να κατεδαφίσει ως αυθαίρετο, κτίριο ιδιοκτησίας του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομογενής καταγγέλλει ότι ο μόνος λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή ήταν στην καταμέτρηση των ψήφων του κ. Μπελέρη. «Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, κανένας άλλος. Δύο μέρες μετά την καταμέτρηση έρχεται το κράτος κάτω από το σπίτι με στρατό, με περιπολίες και αστυνομίες… Δεν μου έχουν δώσει κανένα χαρτί ούτε κάποια εξήγηση» λέει και συνεχίζει: «Μας βγάζουν έξω από το σπίτι και τον χώρο μας και βάζουν μέσα το κομπρεσέρ του στρατού».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, το συγκεκριμένα κτίριο είχε κριθεί πριν από δύο χρόνια ξανά κατεδαφιστέο αλλά η οικογένεια κατάφερε να το σώσει.

Ανεστάλησαν προσωρινά οι κατεδαφίσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες του himara.gr, η αλβανική πλευρά αποδέχτηκε προσωρινά το αίτημα για αναστολή κατεδαφίσεων. Πρόκειται για κτήριο που ανήκει σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής και συνεργάτη του Μπελέρη, με νόμιμη άδεια οικοδομής, η οποία ανεστάλη αναίτια την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η νίκη του Μπελέρη στον δήμο Χειμάρρας. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα συναντήσεις με στελέχη της αλβανικής πλευράς, ενώ αναμένεται να δει τον κρατούμενο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση. 

Δένδιας: Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ η υπόθεση Μπελέρη

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR έστειλε το μήνυμα ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τις Αρχές της Αλβανίας.

«Πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Έτσι θα είμαστε και καλοί φίλοι» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και η αλβανική πλευρά να χειριστεί το θέμα με αίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης που αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργήσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Εμείς ούτε πιέζουμε ούτε φωνασκούμε, θέλουμε τη φιλία, αλλά όχι έναντι οιαδήποτε τιμήματος» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου και θα θέσει το θέμα της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας. Επιπλέον, θα συμμετάσχει και σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Επειδή το πράγμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στις Βρυξέλλες. Εκεί έχουμε ένα γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων […] Το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Κράτηση υποψηφίου δημάρχου 48 ώρες πριν από τις εκλογές και διατήρηση της κράτησής του, ενώ έχει εκλεγεί, δεν είναι κάτι το σύνηθες […] Γιατί κρατείται; Τι είναι αυτό το στοιχείο επικινδυνότητας του που επιβάλλει την παρατεταμένη κράτηση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα» επισήμανε.

Κατά το γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών είναι πιθανό να συναντηθεί και με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους Αλβανούς -είναι πολύ πιθανό να συναντήσω και την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κατ’ ιδίαν. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πούμε δύο κουβέντες. Πιστεύω στην ελληνοαλβανική φιλία» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπελέρηςυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραΦρέντυ ΜπελέρηςΧειμάρραΑλβανία