Κόσμος|19.05.2023 06:00

Εκλογές 2023: Πώς σχολιάζει ο τούρκικος Τύπος τις προεκλογικές ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Μαρία Ζαχαράκη

Με τις ελληνικές εκλογές της 21 Μαϊού καταπιάνεται ο τουρκικός Τύπος και τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στις προεκλογικές τους ομιλίες αναφορικά με τη γείτονα χώρα.

Μητσοτάκης και Γαλάζια Πατρίδα

Η προσκείμενη στο συμπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κίνημα MHP εφημερίδα «Τουργκιούν» με τίτλο «Η αρρώστια του Μητσοτάκη με τη Γαλάζια Πατρίδα επέστρεψε και πάλι», βάλλει κατά του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Εστιάζοντας στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του, ο Μητσοτάκης δήλωσε: “Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος οι σχέσεις μας να είναι συγκρουσιακές”. Ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας είναι “εξαιρετικά αναθεωρητικό”, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το κύριο καθήκον μου είναι να διασφαλίσω την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης».

Μηνύματα Μητσοτάκη-Τσίπρα για Τουρκία

Η φιλοδυτική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» με τίτλο «Μηνύματα για την Τουρκία στην κάλπη της γείτονος» εστιάζει στις θετικές δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Αναφέρεται στο αίτημα Μητσοτάκη για συνέχιση του διαλόγου στο Αιγαίο και Τσίπρα για δημιουργία θετικής ατζέντας.

Μουσουλμανική μεινότητα

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, σχολιάζοντας τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου, επικαλείται δηλώσεις του Μουσταφά Τράμπα, ψευδομουφτή της Ξάνθης, που επισημαίνει ότι τα προβλήματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ της ‘Δυτικής Θράκης’ θα μπορούσε να τα θέσει μόνο ένας ‘Τούρκος΄ βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τονίζοντας ότι τα χρόνια προβλήματα της μειονότητας, όπως οι ‘Μουφτείες’, τα θρησκευτικά ιδρύματα και η παιδεία, θα εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο, ο Τράμπα δήλωσε: «Όπως μόλις είπαμε στις ομιλίες μας, η ψήφος του ‘Τούρκου’ θα πάει στον ‘Τούρκο’. Η ψήφος της μειονότητάς μας θα πάει στους ‘Τούρκους’ βουλευτές μας. Εάν εμείς, ως ‘τουρκική κοινότητα' της ‘Δυτικής Θράκης’, δεν μπορούμε να στείλουμε βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θα είναι δυνατόν να ακουστεί η φωνή μας εκεί».

εκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023Τουρκία