Κόσμος|19.05.2023 21:45

AP: Το καλοκαίρι πλησιάζει και η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την εαρινή αντεπίθεση - Ποια είναι τα εμπόδια και τι περιμένουν

Newsroom

Εδώ και μήνες, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν στείλει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, και μάλιστα ως «επείγουσα ανάγκη» να φτάσουν οι προμήθειες στο Κίεβο εγκαίρως για την αναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση.

Το καλοκαίρι απέχει μόλις λίγες εβδομάδες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ενώ οι δύο χώρες μάχονται για την επικράτηση στο Μπαχμούτ, αναφέρει σε ανάλυσή του το Associated Press.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει καθυστερήσει επειδή η χώρα του δεν διαθέτει αρκετά όπλα για να επιτύχει μια νίκη χωρίς να υποστεί πολλές απώλειες. Ο καιρός και η εκπαίδευση παίζουν επίσης ρόλο, λένε αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα άμυνας. Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει στο πρακτορείο πως η αντεπίθεση προετοιμάζεται.

Ο ρόλος του καιρού

Η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καιρό. Το παγωμένο έδαφος της Ουκρανίας χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να ξεπαγώσει και να στεγνώσει.

Στο έδαφος υπάρχει πολλή λάσπη και έτσι είναι πιο δύσκολο να κινηθούν τα μαχητικά οχήματα. «Η λάσπη είναι σαν σούπα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Απλά βυθίζεσαι μέσα της»

Εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για το πεδίο της μάχης. Μάλιστα, το τελευταίο ουκρανικό τάγμα μόλις τώρα ολοκληρώνει την εκπαίδευση. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 10.700 Ουκρανούς.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν μάθει όχι μόνο τακτικές στο πεδίο της μάχης αλλά και ιατρικές δεξιότητες και προηγμένες τακτικές με τα τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα Stryker και Bradley και τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Paladin

Επίσης, εκπαιδεύτηκαν για να χειρίζονται το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό Ευρώπης-Αφρικής, περίπου 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες την ημέρα βρίσκονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται από περισσότερα από 30 κράτη.

Σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα φάση: Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς στα άρματα μάχης Abrams στο χώρο εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία. Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των αρμάτων πριν ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους στα τέλη Απριλίου.

Παραδόσεις όπλων

Όπως σημειώνει το Associated Press, τους τελευταίους πέντε μήνες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τα υπάρχοντα αποθέματα προκειμένου να φτάσουν οι προμήθειες στην Ουκρανία ταχύτερα.

Και το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοι ανταποκρίθηκαν και υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αεράμυνας.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα συστήματα αυτά δεν έχουν φθάσει ακόμα, λέει ο Μπεν Μπάρι, πρώην αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Για παράδειγμα, αναφέρει πως από τα περίπου 300 συστήματα αρμάτων μάχης -όπως τα άρματα μάχης Leopard 2 που υποσχέθηκαν χώρες όπως η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Γερμανία- μόνο περίπου 100 έχουν φτάσει. Από τα 700 περίπου οχήματα μάχης, όπως τα βρετανικά Marauders και τα αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley, μόνο περίπου 300 έχουν πάει στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει επίσης αρκετά πυρομαχικά σε ετοιμότητα για να διατηρήσει σε υψηλό ρυθμό τη μάχη όταν ξεκινήσει η αντεπίθεση. Όταν πρόκειται για τα πυρομαχικά, ο επικεφαλής στρατιωτικός λογιστής της Ουκρανίας θα έχει επίσης ισχυρό λόγο στο πότε ο στρατός θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει, εξηγεί ο Μπάρι.

Σε ένα μόνο πυρομαχικό - το οβιδοβόλο των 155 χιλιοστών - η Ουκρανία βάλλει 6.000 έως 8.000 βλήματα την ημέρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο η Ουκρανή βουλευτής Ολεκσάντρα Ουστίνοβα..

Ενδείξεις αντεπίθεσης

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία λαμβάνουν μέτρα εν αναμονή της αντεπίθεσης.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 200.000 στρατιώτες κατά μήκος μιας γραμμής μάχης μήκους 1.000 χιλιομέτρων, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο τακτικών πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα στρατεύματα αυτά δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα όσο οι πρώτοι στρατιώτες που ξεκίνησαν τον πόλεμο, με τη χώρα να έχει υποστεί βαριές απώλειες.

Οι Ρώσοι αμύνονται με τάφρους, ναρκοπέδια και τσιμεντένια εμπόδια σε σχήμα τριγώνου που δυσκολεύουν την κίνηση των αρμάτων μάχης.

Παράλληλα, η Ουκρανία έχει αρχίσει να ενορχηστρώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη στόχευση των ρωσικών δυνάμεων στις πρώτες γραμμές με βλήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να κινηθεί στην εν λόγω περιοχή – ή θα μπορούσε να αποτελεί δόλωμα με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων από τα πραγματικά σχέδια για την πρώτη επίθεση, εξηγεί ο αξιωματούχος.

Όταν η Ουκρανία προσπαθήσει να διαπεράσει αυτές τις γραμμές αυτή θα είναι η πιθανή ένδειξη ότι η επίθεση έχει ξεκινήσει, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚίεβοεπίθεσηπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσία