Κόσμος|19.05.2023 16:37

Αλβανία: Παρέμβαση Μενέντεζ για την «προβληματική» προφυλάκιση Μπελέρη - Τη Δευτέρα η απόφαση του δικαστηρίου

Newsroom

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές και διπλωματικές πηγές στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων θα αποφασίσει τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, την παράταση ή διακοπή της προφυλάκισης του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας επισκέφθηκε χθες στις φυλακές Αυλώνας ο Χάρης Λαλάκος, ΓΓ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είδε και από κοντά τις συνθήκες κράτησης Μπελέρη και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του. Οι επόμενες εξελίξεις στο θέμα θα εξαρτηθούν από την απόφαση της Δευτέρας (22/05). Το βασικό διακύβευμα έχει να κάνει με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον Φρέντι Μπελέρη.

Μενέντεζ: «Ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;»

Η υπόθεση, την οποία χειρίζεται πλέον η Εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς (SPAK), έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, και πέρα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ. Στην τοποθέτησή του ο Μενέντεζ κάνει λόγο για μία «προβληματική» σύλληψη.

«Αντιλαμβάνομαι πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δυο μέρες πριν τις εκλογές. Ενώ περιμένουμε τα στοιχεία να αναδυθούν, η Ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε πως οι Αλβανικές αρχές δεν παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;», σημείωσε χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓερουσίασύλληψηΑλβανίαΡόμπερτ ΜενέντεζΧειμάρραΦρέντυ ΜπελέρηςΗΠΑ