Κόσμος|24.05.2023 21:50

Μαντλίν ΜακΚάν: Πώς η εξαφάνισή της καθήλωσε τον πλανήτη -16 χρόνια «άδειων» ελπίδων και... αθώων υπόπτων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

«Δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσουμε»: Αυτά ήταν τα λόγια νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τους γονείς της Μαντλίν ΜακΚάν, η οποία εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην Πορτογαλία το 2007.

Μετάφραση/Απόδοση: Μάγδα Μπακούση

Τώρα, η αστυνομία διεξάγει έρευνα σε φράγμα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την περιοχή του θέρετρου από όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν πριν 16 χρόνια. Είναι η τελευταία εξέλιξη σε ένα μακροχρόνιο, υψηλού προφίλ και, συχνά, αμφιλεγόμενο κυνήγι για το εξαφανισμένο παιδί.

Το μυστήριο του τι συνέβη στη Μαντλίν έχει απασχολήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -με τρόπο που λίγες άλλες εξαφανίσεις έχουν απασχολήσει. Για χρόνια, πολλοί παρακολουθούσαν κάθε εξέλιξη της υπόθεσής της με αγωνία. Την απήγαγαν; Πού πήγε; Από την αρχή, πάντως, οι γονείς της δήλωσαν ότι πιστεύουν πως την απήγαγαν και είναι ακόμα ζωντανή.

Οι τακτικές εκκλήσεις τους για το πού βρίσκεται οδήγησαν σε πολυάριθμες φερόμενες εμφανίσεις κοριτσιών που ταίριαζαν με την περιγραφή της Μαντλίν, αλλά καμία από τις πληροφορίες δεν αποδείχθηκε αληθής. Και ενώ έχουν εξεταστεί πολλοί ύποπτοι -μερικοί αθωώθηκαν αργότερα, άλλοι παραμένουν υπό έρευνα και η αναζήτηση της μικρής Μαντλίν συνεχίζεται.

3 Μαΐου 2007: Η νύχτα που εξαφανίζεται η Μαντλίν

Η Μαντλίν απείχε μόλις λίγες ημέρες από τον εορτασμό των γενεθλίων της όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο πορτογαλικό θέρετρο Praia da Luz στις 3 Μαΐου 2007, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN.

Το ταξίδι είχε ξεκινήσει ομαλά, με την οικογένεια να απολαμβάνει τον καθαρό αέρα και τη λιακάδα κατά τη διαμονή της στο θέρετρο Ocean Club στην περιοχή Algarve. Αλλά πέντε ημέρες μετά την απόδραση, η τραγωδία χτύπησε.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ, η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚάν έβαλαν τη Μαντλίν και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της, τον Σον και την Αμελί, για ύπνο πριν πάνε να δειπνήσουν με φίλους σε εστιατόριο του ξενοδοχείου. Η παρέα είχε φτιάξει ένα σύστημα ώστε να ελέγχει όλα τα παιδιά κάθε μισή ώρα.

Η Κέιτ ΜακΚάν σήμανε συναγερμό γύρω στις 10 μ.μ., όταν πήγε να κάνει τον δικό της έλεγχο και ανακάλυψε τα παντζούρια του δωματίου των παιδιών της ανοιχτά και το κρεβάτι της Μαντλίν άδειο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένιωθα τόσο ασφαλής, ξέρετε. Είναι ένα οικογενειακό, οικογενειακό θέρετρο», δήλωσε αργότερα.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και τις επόμενες ώρες συμμετείχε στις έρευνες μαζί με τους γονείς του παιδιού, τους φίλους τους και το προσωπικό του συγκροτήματος. Τις επόμενες ημέρες και μήνες, εκατοντάδες αστυνομικοί με την υποστήριξη εθελοντών ερεύνησαν τη γύρω περιοχή, χωρίς επιτυχία.

2007: Η μανία των ΜΜΕ και οι πρώτοι ύποπτοι

Η εξαφάνιση του παιδιού προκάλεσε αμέσως παγκόσμιο ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύθηκε από μια τεράστια εκστρατεία δημοσιότητας που ξεκίνησαν οι ΜακΚάν.

Προσφέρθηκε μεγάλη αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόταν η Μαντλίν, με τη συμβολή της συγγραφέως του Χάρι Πότερ J.K. Rowling, του κριτή του America's Got Talent Simon Cowell και του δισεκατομμυριούχου Richard Branson. Εκκλήσεις για βοήθεια στον εντοπισμό του αγνοούμενου κοριτσιού απηύθυναν επίσης σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι ΜακΚάν ταξίδεψαν πολύ για να δημοσιοποιήσουν την αναζήτηση της κόρης τους και συνάντησαν ακόμη και τον τότε Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στη Ρώμη για να του ζητήσουν να προσευχηθεί για την ασφαλή επιστροφή της Μαντλίν.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της έρευνας, στις 14 Μαΐου, η πορτογαλική αστυνομία κατονομάζει τον Robert Murat, έναν Βρετανό που ζούσε στην Πορτογαλία, ως επίσημο ύποπτο στην υπόθεση. Εκείνος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και υποστήριξε την αθωότητά του. Δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Η τοπική αστυνομία δέχτηκε γρήγορα πιέσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης εν μέσω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης που είχε πέσει στην άλλοτε ήσυχη παραθαλάσσια πόλη. Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την επιχειρησιακή συμπεριφορά τους τη νύχτα που εξαφανίστηκε η Μαντλίν, με τον επικεφαλής της πορτογαλικής αστυνομίας να παραδέχεται τον Ιούνιο ότι τα εγκληματολογικά στοιχεία μπορεί να καταστράφηκαν, καθώς το διαμέρισμα δεν ήταν καλά προστατευμένο.

Τον Σεπτέμβριο, η πορτογαλική αστυνομία χαρακτήρισε επίσης την Κέιτ και τον Τζέρι ΜακΚάν ως ύποπτους για την εξαφάνιση της κόρης τους. Αυτό έγινε μετά την εύρεση ύποπτου DNA σε ένα αυτοκίνητο που νοίκιασε η οικογένεια 25 ημέρες μετά την εξαφάνισή της. Η εφημερίδα Sunday Mirror ανέφερε τότε πως η Κέιτ ΜακΚάν δήλωσε ότι η πορτογαλική αστυνομία προσπαθούσε να την κάνει να ομολογήσει ψευδώς ότι η Μαντλίν πέθανε σε ατύχημα και το ζευγάρι πανικοβλήθηκε και πέταξε το πτώμα. Το ζευγάρι αρνήθηκε σθεναρά κάθε αδίκημα ή ανάμειξη στην εξαφάνιση της Μαντλίν.

2008: Η Πορτογαλία τερματίζει την έρευνά της

Τον Μάρτιο του 2008, οι ΜακΚάν δέχθηκαν αποζημίωση 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμιση και συγγνώμη από τις εφημερίδες Daily Express και Daily Star του Λονδίνου για δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι οι γονείς εμπλέκονταν στην εξαφάνιση ή τον θάνατο της κόρης τους. Τα χρήματα επρόκειτο να διατεθούν στο Madeleine's Fund, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για την ανεύρεση του κοριτσιού και την παραπομπή στη δικαιοσύνη οποιουδήποτε έπαιξε ρόλο στην εξαφάνισή της.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2008, ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας τερμάτισε την έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν. Εκπρόσωπος της πορτογαλικής εισαγγελίας δήλωσε στο CNN ότι η 14μηνη έρευνα δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο εγκλήματος από τα τρία άτομα που κάποτε είχαν κατονομαστεί ως επίσημοι ύποπτοι.

Με την υπόθεση να έχει ουσιαστικά κλείσει, η αστυνομία παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσής της - που περιείχε έως και 30.000 σελίδες -σε δικηγόρους και ιδιωτικούς ερευνητές που εργάζονταν για την οικογένεια της Μαντλίν, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν.

Η Κέιτ ΜακΚαν δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες και είπε πως θεωρεί ότι το γεγονός πως η πορτογαλική αστυνομία την κατονόμασε ως ύποπτη είχε καταστροφικές συνέπειες για την υπόθεση.

Έναν μήνα αργότερα, εκπρόσωπος των ΜακΚαν δήλωσε ότι το ζευγάρι εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η κόρη του ήταν ζωντανή, εν μέρει ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης των αρχείων της πορτογαλικής αστυνομίας, η οποία δεν αποκάλυπτε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είχε δολοφονηθεί.

Οι φάκελοι έδειξαν επίσης πως ένας ανώτερος Βρετανός ιατροδικαστής δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να συμπεράνει αν ένα δείγμα DNA από το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της οικογένειας στην Πορτογαλία προερχόταν από τη Μαντλίν, δήλωσε τότε στο BBC ο εκπρόσωπος της οικογένειας.

2009-2012: Η οικογένεια προσπαθεί να διατηρήσει το μομέντουμ

Τον Μάιο του 2009, οι ΜακΚαν εμφανίστηκαν στην εκπομπή The Oprah Winfrey Show και παρουσίασαν μια ψηφιακά βελτιωμένη εικόνα που έδειχνε πώς θα μπορούσε να μοιάζει η κόρη τους στην ηλικία των έξι. Η Κέιτ ΜακΚαν δήλωσε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης ότι κρατούσε το δωμάτιο της Μαντλίν έτοιμο γι' αυτήν και την επισκεπτόταν καθημερινά, «απλά για να της πω ένα γεια... Απλά για να της πω ότι εξακολουθούμε να πηγαίνουμε... Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βρούμε».

Δύο χρόνια αργότερα, οι ΜακΚαν δημοσίευσαν τη δική τους αφήγηση για την εξαφάνιση της κόρης τους με τίτλο απλώς «Μαντλίν». Εξέφρασαν την ελπίδα ότι το βιβλίο θα παρακινούσε και άλλους να δώσουν πληροφορίες και πως τα όποια κέρδη θα δίνονταν για προώθηση της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου συγκρότησε μια ερευνητική επιτροπή, με στόχο να εξετάσει λεπτομέρειες από την υπόθεση.

Έπειτα από επανεξέταση που διήρκεσε ένα χρόνο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εικόνα του κοριτσιού που δημιουργήθηκε μέσω υπολογιστή και δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει η Μαντλίν στην ηλικία των εννιά. «Ως αποτέλεσμα των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, πιστεύεται πλέον ότι υπάρχει πιθανότητα η Μαντλίν να είναι ακόμη ζωντανή και απευθύνεται έκκληση σε όποιον είναι σε θέση να παράσχει άμεσες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται, να επικοινωνήσει με την ομάδα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων στοιχείων.

2013: Η υπόθεση ανοίγει ξανά

Η ελπίδα γεννήθηκε ξανά για την οικογένεια τον Οκτώβριο του 2013, όταν η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα νέα σκίτσα πιθανών υπόπτων για την υπόθεση. Μια έκκληση στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC Crimewatch οδήγησε σε περισσότερες από 1.000 κλήσεις από το κοινό, με δύο άτομα να κατονομάζουν τον ίδιο ύποπτο.

Τον ίδιο μήνα, η πορτογαλική αστυνομία δήλωσε ότι θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση. Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πορτογαλίας θα συνεργάζονταν παράλληλα στις έρευνές τους για την αναζήτηση νέων στοιχείων.

Τον Ιανουάριο του 2014, οι Αρχές της Πορτογαλίας έλαβαν επιστολή από τους Βρετανούς εισαγγελείς που ζητούσαν να ανακρίνουν άτομα εκεί σε σχέση με την εξαφάνιση του 2007. Βρετανοί αστυνομικοί ταξίδεψαν εκεί λίγο αργότερα, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Εν μέσω της νέας προσπάθειας για απαντήσεις, τον Μάρτιο προέκυψε ότι οι αστυνομικοί αναζητούσαν έναν άνδρα που επιτέθηκε σε πέντε άλλα νεαρά κορίτσια από τη Βρετανία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Πορτογαλία, ενώ ερευνούσαν 12 ενδεχομένως συνδεόμενα εγκλήματα σε θέρετρα κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν.

Τα επόμενα χρόνια φάνηκε να υπάρχει μικρή πρόοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2015, αποκαλύφθηκε ότι η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας -γνωστή ως Επιχείρηση Grange- είχε κοστίσει πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες (12,4 εκατομμύρια δολάρια) από τότε που ξεκίνησε το 2011.

2020: Ένας νέος ύποπτος εμφανίζεται

Τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση, όταν οι βρετανικές και οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούσαν έναν 43χρονο Γερμανό σε σχέση με την εξαφάνιση της Μαντλίν. Αργότερα κατονομάστηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως «Christian B». Οι βρετανικές Αρχές περιέγραψαν την εξέλιξη ως «σημαντική νέα πτυχή της έρευνας».

Ο ύποπτος -ο οποίος είχε ζήσει στην περιοχή Algarve της Πορτογαλίας μεταξύ 1995 και 2007 και διέμενε σε ένα σπίτι στην Praia de Luz- ήταν ένας καταδικασμένος βιαστής και κακοποιός παιδιών που εξέτιε ποινή φυλάκισης για τον βιασμό μιας 72χρονης γυναίκας στην Πορτογαλία.

Σε συνέντευξή του στο CNN τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Γερμανός εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς δήλωσε ότι είχαν «ευρήματα» που έδειχναν ότι ο νέος ύποπτος είχε δολοφονήσει τη ΜακΚαν, αλλά όχι αρκετά στοιχεία για να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

Με αφορμή τις νέες εξελίξεις, οι ΜακΚαν ευχαρίστησαν τις δύο αστυνομικές δυνάμεις για τις συνεχείς προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της κόρης τους.

«Το μόνο που θέλαμε πάντα ήταν να τη βρούμε, να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να φέρουμε τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσαν. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ελπίδα να βρούμε τη Μαντλίν ζωντανή, αλλά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να το γνωρίζουμε, καθώς πρέπει να βρούμε γαλήνη».

Τον Ιούλιο, οι πορτογαλικές Αρχές διεξήγαγαν έρευνες σε τρία πηγάδια που σχετίζονται με την έρευνα, αλλά μια τοπική πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν ανακαλύφθηκαν νέες πληροφορίες.

2022: Η έρευνα για τον νέο ύποπτο εντείνεται

Τον Απρίλιο του 2022, Πορτογάλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως επίσημο ύποπτο τον νέο ύποπτο, ο οποίος πλέον ταυτοποιείται ως Κρίστιαν Μπρούκνερ. Ήταν η πρώτη φορά που οι Πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν επίσημο ύποπτο στην υπόθεση μετά την αθώωση της Κέιτ και του Τζέρι ΜακΚάν.

Τον επόμενο μήνα, ο Βόλτερς επανέλαβε τη θέση του ότι ήταν «σίγουρος» πως ο Μπρούκνερ είχε σκοτώσει τη Μαντλίν.

2023: Περαιτέρω έρευνες

Στις 22 Μαΐου 2023, οι γερμανικές Αρχές ενημέρωσαν την αστυνομία ότι θα γίνει νέα έρευνα στην Πορτογαλία βάσει πρόσφατης πληροφορίας. Η επιχείρηση ξεκίνησε την επόμενη ημέρα στον φράγμα Arade κοντά στην πορτογαλική πόλη Silves, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Praia da Luz.

Δύτες και ταχύπλοα σκάφη της αστυνομίας βρέθηκαν στο σημείο και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για περίπου δύο ημέρες, σύμφωνα με το CNN. Οι Αρχές ανέφεραν ότι έγιναν ανασκαφές οι οποίες αποκάλυψαν υλικό που θα σταλεί για ανάλυση, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για το τι έχει βρεθεί. Τα ύδατα είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν το 2008, αλλά δεν βρέθηκαν πολλά αξιόλογα στοιχεία.

Η έρευνα αυτή διατάχθηκε μετά την ανεύρεση φωτογραφιών του φράγματος στον υπολογιστή του Μπρούκνερ, δήλωσε πηγή της αστυνομίας στη Γερμανία στο CNN Portugal.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαντλίν ΜακΚανΠορτογαλίαΜικρή ΜαντλίνΑγγλίαεξαφάνισηειδήσεις τώρα