Κόσμος|12.03.2019 10:21

«Οχι» από το CDU στο όραµα Μακρόν για την Ευρώπη

Newsroom

Οταν η 56χρονη Ανεγκρετ Κραµπ - Καρενµπάουερ εξελέγη τον περασµένο ∆εκέµβριο στην ηγεσία των Γερµανών Χριστιανοδηµοκρατών (CDU), πολλοί είχαν προβλέψει ότι εκείνη θα τα πήγαινε «καλά» µε τον Μακρόν επειδή… µιλάει γαλλικά και έχει µεγαλώσει κοντά στα σύνορα της Γερµανίας µε τη Γαλλία.

Ακριβώς τρεις µήνες µετά, η διάδοχος της Μέρκελ στο τιµόνι του CDU και πιθανή επερχόµενη καγκελάριος της Γερµανίας έρχεται να κατακεραυνώσει το όραµα του Γάλλου προέδρου για το µέλλον της Ευρώπης.

Με ένα µακροσκελές άρθρο της στην κυριακάτικη έκδοση της γερµανικής εφηµερίδας «Welt», η 56χρονη Ανεγκρετ Κραµπ - Καρενµπάουερ απορρίπτει εµφατικά πολλές από τις φιλόδοξες προτάσεις που είχε καταθέσει την περασµένη εβδοµάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν για την «αναγέννηση» της Ευρώπης.

Η ηγέτιδα του CDU απέρριψε, πιο συγκεκριµένα, προτάσεις όπως είναι η αµοιβαιοποίηση των χρεών, η θέσπιση ενός κατώτατου ευρωπαϊκού µισθού και ο εξευρωπαϊσµός των κοινωνικών συστηµάτων, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την εξουσία των κρατών-µελών έναντι των κοινοτικών οργάνων και των Βρυξελλών.

Η 56χρονη βγήκε µάλιστα και στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να µεταφερθεί από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες.

Και κάπως έτσι λοιπόν, µόλις τρεις µήνες πριν από τις ευρωεκλογές και παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες (Σύµφωνο του Ααχεν κ.ά.), Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται να επιστρέφουν ξανά σε τροχιά διχασµού.

ΧριστιανοδημοκράτεςΆνγκελα ΜέρκελCDUΑνεγκρέτ Κραμπ-ΚαρενμπάουερΕμανουέλ Μακρόν