Κόσμος|12.03.2019 16:26

Αυτό το χταπόδι βλέπει όνειρα και αλλάζει χρώμα στο δέρμα του (vid)

Newsroom

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ξεχωρίζουν τα χταπόδια είναι η ικανότητά τους να προσαρμόζονται στο περιβάλλον με την αλλαγή του χρώματος και της υφής στο δέρμα τους έτσι ώστε να αποφεύγουν τους εχθρούς τους αλλά και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τι μπορεί να σημαίνει όμως όταν τα χταπόδια αλλάζουν το χρώμα του δέρματός τους στον ύπνο τους; 

Πρόσφατα έκανε τον γύρο του Twitter ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται χταπόδι της Καραϊβικής (του είδους «Octopus hummelincki») ενώ κοιμάται στο καλοφωτισμένο του ενυδρείο. Το παράδοξο που τράβηξε την προσοχή των χρηστών του Twitter είναι ότι το χταπόδι αλλάζει δραματικά το χρώμα του δέρματός του από ανοιχτές αποχρώσεις σε σκούρες και τούμπαλιν. 

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, το Octopus hummelincki αλλάζει διαρκώς αποχρώσεις παράλληλα με τις ανάσες του. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αλλαγή των αποχρώσεων οφείλεται στα χρωματοφόρα, εξειδικευμένα κύτταρα που διατελούν αυτή τη λειτουργία προκειμένου τα χταπόδια να μένουν αόρατα στους εχθρούς τους. Άραγε να σημαίνει αυτό ότι το χταπόδι από την Καραβαϊκή αλλάζει χρώματα στον ύπνο του επειδή βλέπει στο όνειρό του ότι απειλείται από κάτι; Οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα σε αυτό, παρόλο που το συγκεκριμένο το μελετούν για χρόνια. 

χταπόδιόνειρα