Κόσμος|30.05.2023 13:47

Επίθεση με drones στη Μόσχα: Απάντηση από Ουκρανία «βλέπει» το Κρεμλίνο - Αρνείται εμπλοκή το Κίεβο

Newsroom

Το πολεμικό κλίμα της Ουκρανίας μεταφέρθηκε στη Μόσχα, μετά τις επιθέσεις με drones που σημειώθηκαν στην καρδιά της Ρωσίας, σημαίνοντας συναγερμό.

Η Μόσχα έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση της Ουκρανίας με drones» και ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε και τα οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Κίεβο από την πλευρά του αρνείται πως εμπλέκεται άμεσα στις επιθέσεις.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ:

«Αναφορικά με τις επιθέσεις: φυσικά χαιρόμαστε παρακολουθώντας και προβλέποντας αύξηση του αριθμού των επιθέσεων. Όμως φυσικά δεν έχουμε καμιά άμεση σχέση μ' αυτό».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αφού το Κρεμλίνο επλήγη από επίθεση με drone, για την οποία η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία, και ταυτόχρονα με το τελευταίο κύμα ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Κιέβου.

Ένα εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωμένη Ρωσία, ο Αλεξάντρ Χινστάιν, δήλωσε πως τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το ακριβό προάστιο Ρουμπλιόφκα της Μόσχας, όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσημη κατοικία.

Σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ο Χινστάιν ανέφερε πως τα τρία drones καταρρίφθηκαν πάνω από τρία χωριά του Ρουμπλιόφκα, ένα από τα οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από την κατοικία του Πούτιν στο Νόβο-Ογκάριοβο.

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή επιβεβαίωσε πως drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Οντιντσόφσκι, που περιλαμβάνει το Ρουμπλιόφκα.

Στο Ρουμπλιόφκα, μια συστάδα από αυστηρά φυλασσόμενες κοινότητες της ελίτ στα δάση δυτικά της Μόσχας, που περιλάμβαναν κάποτε μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, κατοικεί μεγάλο μέρος της ρωσικής πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ελίτ.

Εκτός από τον Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν λέγεται πως έχουν κατοικίες στο Ρουμπλιόφκα, όπως άλλωστε και πολλοί από τους πλουσιότερους παράγοντες των ρωσικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις των drones στο γεγονός ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ζουν στο προάστιο αυτό.

«Ποιος νοιάζεται αν αυτά τα drones πετάνε προς τα σπίτια σας στο Ρουμπλιόφκα! Ας καούν τα σπίτια σας», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Πεσκόφ: Έχει ενημερωθεί ο Ρώσος πρόεδρος – Η επίθεση ήταν απάντηση της Ουκρανίας στις επιθέσεις μας

«Η εργάσιμη ημέρα του προέδρου ξεκίνησε πολύ νωρίς. Ενημερώθηκε απευθείας από το υπουργείο Άμυνας, τον δήμαρχο της Μόσχας, τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Μόσχας και το υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε επίσης ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και το υπουργείο Άμυνας έχουν εργαστεί καλά στο να αντιμετωπίσουν την επίθεση και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο σχεδιασμό να γίνουν σχόλια από τον Πούτιν για την επίθεση. Ακόμη, εκτίμησε πως αυτή ήταν η «απάντηση» του Κιέβου στα πρόσφατα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια απάντηση από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στα πολύ αποτελεσματικά μας χτυπήματα εναντίον ενός εκ των κέντρων διοίκησής του», δήλωσε ο Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας ότι το «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας (πάνω από τη Μόσχα) λειτούργησε καλά».

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας. «Δεν υπάρχουν θάνατοι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απειλή για τους κατοίκους της Μόσχας και της περιοχής (της)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dronesειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαεπίθεση