Κόσμος|02.06.2023 11:56

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει τη συμφωνία για τα ελληνικά F-35 - «Θα προκαλέσουν μάχη»

Μαρία Ζαχαράκη

Την τέταρτη υπογραφή που μπήκε από τον Ρεπουμπλικάνο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις και που ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση F35 στην Ελλάδα, σχολιάζει ο Τουρκικός Τύπος με έντονο επικριτικό ύφος.

Ειδικότερα, η εθνικιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ ανέφερε σε δημοσίευμά της: «Έδωσαν τα F-35 της Τουρκίας στη χώρα αυτή! Μετά τα αεροπλάνα, τώρα θα δώσουν και το αέριο για να "πολεμήσουν με την Τουρκία». Όπως αναφέρει τα «F-35, τα οποία δεν δόθηκαν στην Τουρκία λόγω του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, συνεχίζουν να δίνονται σε εχθρικές χώρες.

Αμέσως μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές, έκαναν επίσημα το βήμα που θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ο Τζιμ Ρις, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ενέκρινε την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες έδωσαν F-35 στην Ελλάδα, θα υποστηρίξουν τώρα την κυβέρνηση της Αθήνας στη μάχη με την Τουρκία και μάλιστα θα προκαλέσουν αυτή τη μάχη»

Νέα εξέλιξη στο Ελληνικό Πρόγραμμα F-35

Την ίδια ώρα η savunmasanayist τονίζει σε δημοσίευμά της «σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων, το αίτημα της Ελλάδας για F-35A και το αίτημα της Τουρκίας για F-16 Block 70 μπορούν να εγκριθούν ταυτόχρονα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραF35τουρκικά ΜΜΕσυμφωνία