Κόσμος|12.03.2019 23:25

Brexit: Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης

Newsroom

Νέα βαριά ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν, μετά και τις εξελίξεις στο backstop- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit. 

Μόλις 242 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 391 την καταψήφισαν. 

Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρο Κοξ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομικός κίνδυνος από το backstop παραμένει για τη Βρετανία, γεγονός που καθορίσε σε μεγάλο βαθμό τη στάση των «σκληρών» του Brexit στην ψηφοφορία.  

Η Μέι χρειάζόταν τη στήριξη δεκάδων ευρωσκεπτικιστών Τόρις, αλλά και βουλευτών του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.

Πλέον στη Βουλή των κοινοτήτων θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες, η πρώτη την Τετάρτη θα αποφασίσει αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία και η δεύτερη την Πέμπτη, θα αποφασίσει την μονομερή αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.

Η ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 λεπτά.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης είχε προϊδεάσει για το αποτέλεσμα, αφού είχε δηλώσει ότι αναμένει την καταψήφιση της Συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Telegraph. Όπως και συνέβη...

Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν για την επικύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας αποχώρησης -στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- 17 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι ο κοινός μηχανισμός που συμφώνησαν η Μέι και ο Γιούνκερ «μειώνει τον κίνδυνο» το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει παγιδευμένο στο backstop.

«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η ομαλή έξοδος από την ΕΕ. Και η συμφωνία που έχουμε είναι η καλύτερη και η μόνη διαθέσιμη», είπε η Μέι στους βουλευτές, με φωνή που μόλις έβγαινε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Αμέσως μετά, τους ενημέρωσε ότι την Τετάρτη θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για να αποφασίσει το κοινοβούλιο αν είναι υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτή θα είναι μια «ελεύθερη ψήφος», ανέφερε η Μέι και συμπλήρωσε «Ο καλύτερος τρόπος είναι να φύγουμε από την ΕΕ με συμφωνία. Πιστεύω ακόμη ότι υπάρχει η πλειοψηφία στη Bουλή για αυτό».

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι μία πιθανή καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης, θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία του Brexit, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να «χαθεί» η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου.

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ. «Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε. «Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ομαλή αποχώρηση από το μπλοκ, τονίζοντας ότι έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία.  «Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε με tweet ο Μπαρνιέ. «Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Σε κάθε περίπτωση, η καταψήφιση της συμφωνίας ακολουθεί τη νομική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ ότι οι τροποποιήσεις που εξασφάλισε  στο Στρασβούργο η κυρία Μέι δεν μειώνουν τον νομικό κίνδυνο για επ´ αόριστον παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στο λεγόμενο «backstop», τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στα μέσα Ιανουαρίου οι βουλευτές είχαν καταψηφίσει με 230 ψήφους διαφορά την αρχική συμφωνία του Brexit. Ήταν η βαρύτερη ήττα για κυβέρνηση στα βρετανικά κοινοβουλευτικά χρονικά. Τώρα, ακολούθησε εκείνη της Τρίτης.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, αφού η Τερέζα Μέι ήλπιζε να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» στην ψηφοφορία της Τρίτης, καθώς η παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία κρίνεται πλέον ως αβέβαιη. Και, εννοείται, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Κόρμπιν: «Νεκρή» η Συμφωνία της Μέι

Η Συμφωνία Αποχώρησης της βρετανικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών είναι «νεκρή», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Η συμφωνία τους, αυτή της πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη νεκρή», τόνισε ο Κόρμπιν μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους βρετανούς βουλευτές, προσθέτοντας πως «είναι πλέον η στιγμή να διεξαγάγουμε εθνικές εκλογές και ο λαός να μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί».

BrexitΤερέζα ΜέιΣεμπάστιαν Κουρτς