Κόσμος|02.06.2023 16:26

Οι 3 όροι του Σιμσέκ στον Ερντογάν για να γίνει υπουργός Οικονομικών: Η μπάλα στο γήπεδο του Τούρκου προέδρου

Μαρία Ζαχαράκη

Η τελευταία συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεχμέτ Σιμσέκ έγινε με τη συμμετοχή πολύ λίγων ανθρώπων και διήρκεσε 2,5 ώρες.

Ο Σιμσέκ έκανε μια σαφή και εντυπωσιακή παρουσίαση στον Τούρκο πρόεδρο, στην οποία παρουσίασε όλα τα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι η εικόνα που παρουσίασε ο Σιμσέκ δεν διέφερε πολύ από αυτά που έλεγαν η αντιπολίτευση και οι οικονομολόγοι εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημοσιογράφου Νουράι Μπαμπατζάν, ο Μεχμέτ Σιμσέκ εξήγησε την οικονομική εικόνα με αριθμούς και πίνακες. Για παράδειγμα, είπε: «Δεν έχει νόημα να λέμε ότι το επιτόκιο είναι 8,5%. Διότι τα επιτόκια στην αγορά είναι πολύ υψηλότερα από αυτό το ποσοστό».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να αλλάξει

Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα, διαφορετικά την Τουρκία περιμένει μια μεγάλη κρίση.

Δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική και ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να αλλάξει. Ο Σιμσέκ δήλωσε: «Γιατί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ σημαντικός. Οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν τις κεντρικές τράπεζες».

Υποσχέθηκε χρηματοδότηση από το εξωτερικό

Ο Σιμσέκ λέγεται μάλιστα ότι έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο και ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν σωστά αυτό το έργο. Ο Σιμσέκ τόνισε ότι η πολιτική των επιτοκίων πρέπει να είναι ευέλικτη, ότι η θετική ατμόσφαιρα που πρέπει να δημιουργηθεί θα ανοίξει την πόρτα σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και ότι χρειάζεται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Ο Σιμσέκ φέρεται επίσης να εξήγησε ότι εάν υπάρξει το απαραίτητο περιβάλλον, θα μπορούσε να υπάρξει εισροή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρώτη φάση από ξένο ταμείο, με το οποίο συνεργάζεται. Εξηγείται επίσης ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ξαφνική.

Ο Ερντογάν εξέφρασε αρχικά αντιρρήσεις

Όσο για το τι έκανε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο του τα εξηγούσε όλα αυτά: Ο Ερντογάν φέρεται αρχικώς να διαφωνούσε με τον Σιμσέκ και προσπαθούσε να του εξηγήσει τον σκοπό της πολιτικής που εφάρμοζαν, αλλά όταν ο πρώην υπουργός έδειξε τη διαφορά με αριθμούς και στοιχεία, στο τέλος ο Τούρκος πρόεδρος δεν έφερε αντίρρηση και παρέμεινε σιωπηλός.

Αυτή η ενημέρωση έδωσε πολλές ελπίδες σε όσους θέλουν να επιστρέψει ο Σιμσέκ. Ειδικά η στάση του Ερντογάν. Είναι προφανές ότι η σοβαρότητα της κατάστασης δεν είχε εξηγηθεί τόσο ξεκάθαρα προηγουμένως... Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μεχμέτ Σιμσέκ έθεσε με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για την ανάληψη του έργου. Για παράδειγμα, δεν επιθυμεί μια θέση συντονιστή, όπως την αντιπροεδρία. Λέει ότι θα πρέπει να γίνει υπουργός Οικονομικών και ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να είναι ένα από τα ονόματα που θα καθορίσει.

Μπορεί να τον πείσει ο Σιμσέκ;

Για πρώτη φορά, η επιστροφή του Σιμσέκ θεωρείται πολύ πιθανή. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις και προσπάθειες ήταν κούφιες. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του προέδρου Ερντογάν...

Η σημαντική πτυχή που δεν μπορεί να αγνοηθεί: Αυτός και ο Ερντογάν είχαν προηγουμένως έρθει σε απότομη ρήξη. Το αν αυτή η σχέση θα συνεχίσει να είναι υγιής ή όχι είναι θέμα συζήτησης. Θα αξιοποιηθεί η εικόνα που δημιούργησε ο Σιμσέκ μέχρι τις δημοτικές εκλογές και μετά θα κοιτάξει το μέλλον; Θα κουραστεί ο Σιμσέκ από τις παρεμβάσεις και θα παραιτηθεί και θα φύγει ξανά; Θα φανούν...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαυπουργός Οικονομικών