Κόσμος|03.06.2023 20:42

Τουρκία: Ποιος είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ - Ο άνθρωπος που όλοι «δείχνουν» ως τον νέο υπουργό οικονομικών του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ γεννήθηκε το 1967 στο χωριό Αριτζά του Μπάτμαν στην Τουρκία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Ο Σιμσέκ, ο οποίος έχει βρετανική υπηκοότητα, ταξίδεψε στην Αγγλία με υποτροφία της Etibank. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια σε μονάδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, όπου έγιναν ορισμένες αναλύσεις για την τουρκική οικονομία. Το 1998 επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στην Deutsch-Bender Securities.

Οι δύο γάμοι, τα τρία παιδιά, η κάθοδος στην πολιτική και το τένις

Το 1999 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα χρηματίστρια Annalise Granwald, την οποία γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο γάμος τους έληξε το 2009. Σήμερα έχει 3 παιδιά από το γάμο του με την Esra Kara, αρχιτέκτονα από το Γκαζιαντέπ. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ εργάστηκε ως οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής στη Merrill Lynch. Έγινε επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το 2007 εισήλθε στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του AKP στο Γκαζίαντέπ.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015. Το 2013 ανακηρύχθηκε "Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη" από το περιοδικό "Emerging Markets". Κατά τη διάρκεια των θητειών του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον όρισε ως "Αναπληρωτή Πρωθυπουργό". Ο Σιμσέκ διαθέτει μια συλλογή ταινιών . Παίζει τένις για 2-3 ώρες κάθε πρωί μετά το πρωινό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραυπουργός ΟικονομικώνΤουρκία