Κόσμος|03.06.2023 21:56

Σαν κατασκοπευτικό θρίλερ: Μυστήριο με τον θάνατο πρακτόρων στην Ιταλία - «Μία αποκάλυψη έπεσε πάνω μας»

Newsroom

Η τραγωδία στη λίμνη Ματζόρε της Ιταλίας λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη ότι, κάποιοι από τους νεκρούς της ανατροπής του σκάφους που σημειώθηκε την Κυριακή (28/05) ήταν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την ανατροπή του σκάφους πνίγηκαν δύο πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και ένας συνταξιούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και η Ρωσίδα σύζυγος του καπετάνιου- όλοι μεταξύ των 23 ατόμων που επέβαιναν στο μικρό σκάφος που ξεκίνησε να κάνει κρουαζιέρα στη λίμνη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τραυματικό γεγονός για τους επιζώντες και για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ωστόσο, υπάρχει μία σειρά γεγονότων που προκαλούν εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη.

Η λίμνη Ματζόρε και η ακτογραμμή της χωρίζονται μεταξύ των ιταλικών περιοχών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε, και του ελβετικού καντόνιου του Τιτσίνο. Στη Λομβαρδία έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες που παράγουν τεχνολογία ικανή τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση ενώ η Ελβετία θεωρείται χώρα διέλευσης για πολλά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κάποιοι - και των δύο εθνικοτήτων - από τους επιβαίνοντες στο σκάφος είχαν διαμερίσματα και σπίτια στο σημείο. Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πολλές είναι οι πηγές που αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένα αθώο ταξίδι αναψυχής, δεν είναι λίγα τα μεγάλα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναφέρουν ότι, στην πραγματικότητα, πάνω στο σκάφος ήταν σε εξέλιξη μία μυστική συνάντηση εργασίας μεταξύ Ιταλών και Ισραηλινών πρακτόρων.

Το περιστατικό έχει συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα. Ο εισαγγελέας Carlo Nocerino διερευνά την υπόθεση. Ο ίδιος αναφέρει ότι, 13 από τους επιβαίνοντες ήταν Ιταλοί πράκτορες και οκτώ ήταν Ισραηλινοί πράκτορες, εκτός από τον καπετάνιο, Κλαούντιο Καρμινάτι, και τη Ρωσίδα σύζυγό του.

«Η βάρκα ανατράπηκε αμέσως και πέσαμε στο νερό»

Το σκάφος 15 μέτρων, η κρουαζιέρα με το οποίο σχεδιάστηκε για να γιορτάσει κάποιος από τους επιβαίνοντες τα γενέθλιά του, ονομαζόταν «Good…uria», ένα παιχνίδι με λέξεις που σημαίνει «ευχαρίστηση». Ωστόσο, το πλοίο ξαφνικά χτυπήθηκε από μια σφοδρή καταιγίδα με ριπές πάνω από 70 χιλιόμετρα (43 μέτρα) την ώρα.

Όπως περιέγραψε ο καπετάνιος Καρμινάτι, δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα Corriere della Sera, «μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, μια "αποκάλυψη" έπεσε πάνω μας. Η βάρκα ανατράπηκε αμέσως και πέσαμε στο νερό». Ο ίδιος ανέφερε στους ερευνητές ότι, η κακοκαιρία δεν είχε προβλεφθεί, ενώ το σκάφος ήταν στη λίμνη και μετά την προγραμματισμένη ώρα επιστροφής του. Μένει να δείξουν οι έρευνες σχετικά με τον καπετάνιο, αν υπάρχουν πιθανά αδικήματα στην πρόκληση του ναυαγίου αλλά και αν ευθύνεται για πιθανή ανθρωποκτονία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κατάσκοποιειδήσεις τώρακακοκαιρίαλίμνηναυάγιοσκάφοςΙταλία