Κόσμος|05.06.2023 12:14

Μετά τις δηλητηριάσεις μαθητριών στο Ιράν, χτυπήθηκε σχολείο και στο Αφγανιστάν - Στο νοσοκομείο δεκάδες κορίτσια

Newsroom

Νέα περιστατικά με δηλητηριάσεις μαθητριών, αυτή τη φορά στο Αφγανιστάν, όπου περίπου 60 κορίτσια δηλητηριάστηκαν στο σχολείο τους, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία τη Δευτέρα (5/6).

Οι Αρχές γνωστοποίησε ότι τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και αναρρώνουν σε «καλή κατάσταση». Η δηλητηρίαση στόχευε το σχολείο θηλέων στην αφγανική επαρχία Σαρ-ε Πολ.

«Κάποιοι άγνωστοι μπήκαν σε ένα σχολείο θηλέων στην περιοχή Σαντσαράκ και δηλητηρίασαν τις τάξεις. Όταν τα κορίτσια ήρθαν στα μαθήματα δηλητηριάστηκαν», είπε ο Ντεν Μοχάμαντ Ναζάρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σαρ-ε-Πολ. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε ή ποιος πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από το εξωτερικό, είχαν λάβει χώρα αρκετές επιθέσεις με δηλητήριο, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων επιθέσεων με αέριο, σε σχολεία θηλέων.

Σημειώνεται πως η διοίκηση των Ταλιμπάν δεν επιτρέπει στα περισσότερα κορίτσια να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2021, προκαλώντας καταδίκη από διεθνείς κυβερνήσεις και πολλούς Αφγανούς. Οι Αρχές των Ταλιμπάν έχουν κρατήσει ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία για τα κορίτσια, μέχρι την ηλικία των 12 ετών και λένε πως είναι υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το περιστατικό στο Αφγανιστάν έρχεται μετά από ένα κύμα επιθέσεων με δηλητήριο σε σχολεία θηλέων στο γειτονικό Ιράν, όπου τα περιστατικά δηλητηρίασης σε σχολεία θηλέων έχουν πλήξει 13.000 μαθήτριες, από τον Νοέμβριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δηλητήριοειδήσεις τώραΑφγανιστάνμαθήτριεςδηλητηρίασηΙράν