Κόσμος|08.06.2023 06:45

Η οικονομία το μεγάλο «αγκάθι» της Τουρκίας: Στο 7% η υποτίμηση της λίρας μέσα σε μια μέρα - Νέα στρατηγική από Σιμσέκ

Μαρία Ζαχαράκη

Κατρακύλησε χθες (07/06) η τουρκική λίρα με τα βλέμματα όλοι του κόσμου να στρέφονται στο μέτωπο της οικονομίας στην Τουρκία και στο «στοίχημα» του Ερντογάν για την επαναφορά της στις ράγες.

Η τουρκική λίρα έχει εκτροχιαστεί αφού, μόνο σε μία ημέρα, υποτιμήθηκε κατά 7%. Το δολάριο και το ευρώ άγγιξαν τις 23 και 25 λίρες αντίστοιχα. Βέβαια, πρόκειται για στρατηγική. Παρακολουθούμε την επίδραση του νέου υπουργού, Μεχμέτ Σιμσέκ, δηλαδή τη μη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας και του Ερντογάν, άρα την αρχή της εφαρμογής της ορθολογιστικής πολιτικής που ευαγγελίστηκε ο Σιμσέκ αναλαμβάνοντας το υπουργείο.

Ο Σιμσέκ αφήνει ελεύθερη την ισοτιμία πρώτον, γιατί αυτό βολεύει τις εξαγωγές της χώρας και δεύτερον, γιατί θέλει να αφήσει την αγορά να διαμορφώσει μόνη την πραγματική ισοτιμία, γιατί όλον αυτόν τον καιρό είναι «φούσκα». Οικονομία και εξωτερική πολιτική, πάντως, είναι το δίπτυχο που έθεσε ως προτεραιότητες ο Τούρκος πρόεδρος στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές και με τη νέα πιο «τεχνοκρατική» σύνθεση.

 «Συντηρητική επανάσταση»

Μάλιστα, την Τρίτη, για πρώτη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε και όνομα στην πολιτική που ασκεί εδώ και 2 δεκαετίες. Την ονόμασε «συντηρητική/ισλαμική επανάσταση». Όπως ο ίδιος την εξήγησε, «Ανανεώνουμε τα στελέχη μας, κάνουμε βήματα διαφορετικά, αλλά η ουσία της πολιτικής μας παραμένει σταθερή». Αν αυτό το δούμε στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος πρόεδρος λέει αυτή τη στιγμή ότι κάνει ξανά τώρα μία τεχνητή στροφή, χαμηλώνει τους τόνους και επιλέγει «ήσυχη» διπλωματία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Οι πρώτες ενδείξεις λένε λοιπόν ότι ο Ερντογάν στην αρχή της νέας του δεκαετίας στην εξουσία φαίνεται να δίνει περισσότερο χώρο στους υπουργούς του και σε μία άλλη, διαφορετική, πιο θεσμική και συστημική πολιτική. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίατουρκική λίρα