Κόσμος|08.06.2023 11:00

Συνεχίζεται το ανθρώπινο δράμα στη Χερσώνα: Πάνω από 6.000 άφησαν τα σπίτια τους - Δριμύ κατηγορώ Ζελένσκι για την «έλλειψη βοήθειας»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των πλημμυρών από την καταστροφή του φράγματος Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε φόβους για τη ζωή των Ουκρανών στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή και έχουν πληγεί.

Ειδικότερα, επικαλούμενη τον εξόριστο δήμαρχο της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Oleshky, Yevhen Ryshchuk, η εφημερίδα Kyiv Independent ανέφερε ότι «τρεις άνθρωποι πνίγηκαν» στη Χερσώνα, όπως μεταδίδει η Guardian.

Σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στα ρωσοκρατούμενα τμήματα της Χερσώνας λόγω των πλημμυρών, ζητώντας «ξεκάθαρη και γρήγορη αντίδραση από τον κόσμο» για τη στήριξη των θυμάτων.

Δριμύ κατηγορώ Ζελένσκι

Άσκησε επίσης δριμεία κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό, οι οποίοι, όπως είπε, δεν βοήθησαν στην επιχείρηση παροχής βοήθειας.

«Ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες μας διασώζουν τους ανθρώπους, παρά τους βομβαρδισμούς. Αλλά χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας», είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, να συμμετάσχουν άμεσα στην επιχείρηση διάσωσης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής της Χερσώνας».

«Εάν ένας διεθνής οργανισμός δεν είναι παρών στη ζώνη καταστροφής, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ή ότι είναι ανίκανος», δήλωσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

Πολλές ώρες μετά την καταστροφή, «δεν είναι εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bild, Die Welt και Politico. «Δεν είχαμε καμία απάντηση. Είμαι σοκαρισμένος».

«Οι κατακτητές εγκατέλειψαν τους ανθρώπους χωρίς νερό, χωρίς βοήθεια»

Η καταστροφή του φράγματος κοντά στη μετωπική γραμμή στην Ουκρανία έχει πλημμυρίσει δεκάδες χωριά και τμήματα μιας κοντινής πόλης, προκαλώντας φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί το κάνουν ήδη χωρίς βοήθεια. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ρωσικές Αρχές «δεν προσπαθούσαν καν να βοηθήσουν τους ανθρώπους».

«Οι κατακτητές απλά εγκαταλείπουν τους ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες. Χωρίς βοήθεια, χωρίς νερό», δήλωσε.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι μια ομάδα βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες ανακούφισης. Είπε ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ήταν μια σημαντική ανησυχία και ότι περίπου 12.000 μπουκάλια νερού και 10.000 δισκία καθαρισμού έχουν διανεμηθεί μέχρι στιγμής.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και από τις δύο πλευρές του ποταμού Ντνίπρο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι διασώστες μας, η αστυνομία και οι εθελοντές έχουν ήδη απομακρύνει 1.894 πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Κλιμένκο, προσθέτοντας ότι 30 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει, 10 από τους οποίους βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», στο τμήμα της περιοχής Χερσώνα που κατέχει η Ρωσία, δήλωσε στο Telegram ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο.

«Είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για επιστροφή», πρόσθεσε ο Σάλντο, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να περιμένουν στα κέντρα για τους εκτοπισμένους.

Από τη ρωσική πλευρά, η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Nova Kakhovka, όπου οι ρωσικές Αρχές έχουν επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσαν ότι θα αρχίσουν την άντληση υδάτων την Πέμπτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ