Κόσμος|08.06.2023 15:21

Ο διευθυντής της CIA στην Αλεξανδρούπολη: «Η μυστηριώδης επίσκεψη» και η... χρονική συγκυρία - Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Αρκετά τα σχόλια στον τουρκικό Τύπο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την επίσκεψη του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς.

Α. Με τίτλο «Η μυστηριώδης επίσκεψη της CIA στην Αλεξανδρούπολη» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική ε/φ Sabah ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει:

«Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns φέρεται να πραγματοποίησε «μυστική» επίσκεψη στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη στις 2 Ιουνίου στο πλαίσιο των ελληνικών επαφών του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η επίσκεψη του Burns στην Αλεξανδρούπολη έγινε με τη συνοδεία πρακτόρων της CIA. Τα ρεπορτάζ υποστήριζαν ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία δεν γνώριζαν για την επίσκεψη του Burns στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο. Σύμφωνα με την ε/φ Τα Νέα, ο Burns είχε κάνει επαφές και στην Αθήνα στις 30 Μαΐου».

Β. Με τίτλο «Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA: 'Πήγε και στην Αλεξανδρούπολη'» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική Hurriyet ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από Αθήνα, όπου υποστηρίζει:

«Ο Διευθυντής της CIA Burns, ο οποίος βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται βάση των ΗΠΑ, καθώς και τα τουρκικά σύνορα. Ο ισχυρισμός περί Burns δεν διευκρινίστηκε, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επιθεώρησε επίσης την περιοχή μία ημέρα αργότερα. Η Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια εφοδιασμού για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, ήρθε και πάλι στην ατζέντα λόγω κάποιων ενδιαφερουσών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες.

Επιθεώρηση από πρέσβεις

Την 1η Ιουνίου φέρεται να επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη υπό άκρα μυστικότητα ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ William Burns, ενώ μία ημέρα αργότερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, o ελληνικής καταγωγής George Tsunis, συνοδευόμενος από τους πρέσβεις της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, επιθεώρησε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία

Ο διευθυντής της CIA Burns έφτασε στην Αθήνα στις 30 Μαΐου κάτω από μεγάλη μυστικότητα. Ο Διευθυντής της CIA έφτασε στην Αθήνα σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό προσωρινή υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση και εν όψει των νέων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ο Burns, ο πρώτος διευθυντής της CIA που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα εδώ και 11 χρόνια, λέγεται ότι «συναντήθηκε με ορισμένους αξιωματούχους», τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν. «Η επίσκεψη του Burns στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο», όπως έγραψε η ε/φ Τα Νέα».

Γ. Με τίτλο «Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν για την επίσκεψη του διευθυντή της CIA» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική (θεωρούμενη πλησίον κρατικών υπηρεσιών) ε/φ Turkiye ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει:

«Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns φέρεται να πραγματοποίησε «μυστική» επίσκεψη στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη στις 2 Ιουνίου στο πλαίσιο των ελληνικών επισκέψεών του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η επίσκεψη του Burns στην Αλεξανδρούπολη έγινε με τη συνοδεία πρακτόρων της CIA και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία δεν γνώριζαν γι' αυτήν».

Δ. Με τίτλο «Πήγε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη!» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική ε/φ Milliyet ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει:

«Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα στις 30 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και στη συνέχεια ταξίδεψε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη, ανέφεραν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Burns, αφού πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και πρέσβεις στην Αθήνα, ταξίδεψε στον Έβρο, στην περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης, 50 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Ο ελληνικός ιστότοπος Evros-news ανέφερε ότι ο Burns ταξίδεψε μόνος του από την Αθήνα, συνοδευόμενος μόνο από λίγους πράκτορες. Ο Burns επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πήγε επίσης στις πόλεις Φέρες και Πέπλος κοντά στον Έβρο ποταμό. Καθώς υποστηρίζεται ότι η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η αστυνομία δεν ενημερώθηκαν για την επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, δεν είναι γνωστό με ποιους συναντήθηκε ο Burns και ο σκοπός της επίσκεψής του».

Ε. Με τίτλο «Μυστική επίσκεψη της CIA στα ελληνοτουρκικά σύνορα! Ο Αμερικανός Burns πήγε στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική ε/φ Aksam ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει:

«Η ελληνική αστυνομία δεν γνώριζε»

Τα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική αστυνομία δεν γνώριζαν για την επίσκεψη του Burns στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Burns είχε επίσης συνομιλίες στην Αθήνα στις 30 Μαΐου.

Στόχος ναυτική βάση

Ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να μετατρέψουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χρησιμοποιείται για σκοπούς εφοδιασμού, σε νέα ναυτική βάση. Έτσι, αμερικανικά αντιτορπιλικά θα μπορούν να ελλιμενίζονται στο λιμάνι. Πέρυσι, η ε/φ Καθημερινή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν μεταφέρει στις ελληνικές αρχές σε διάφορες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών, σχέδια για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πολεμικά πλοία.

Οι στρατώνες Γιαννούλη στα σύνορα διατέθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα

Με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ πέρυσι, οι στρατώνες Γιαννούλη του ελληνικού στρατού στην Αλεξανδρούπολη παραχωρήθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα. Η ελληνική ε/φ Τα Νέα ανέφερε ότι «οι στρατώνες Γιαννούλη, που βρίσκονται 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα σε ευθεία γραμμή, είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν στρατιώτες του ΝΑΤΟ».

Το σχέδιο του Πενταγώνου είναι η «Ατσάλινη Γροθιά» στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να επεκτείνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποστολή όπλων και στρατευμάτων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται εκεί πλοία μεγέθους αντιτορπιλικών κλάσης «Arleigh Burke», της λεγόμενης «ατσάλινης γροθιάς». Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» μπορούν να ελλιμενίζονται στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα στο νησί της Κρήτης. Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, διάφοροι τύποι πολεμικών πλοίων θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»

ΣΤ. Mε τίτλο «Το σχέδιο παράκαμψης των Στενών λειτουργεί: Πέντε πρέσβεις επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εθνικιστική ε/φ Aydinlik, το οποίο αναφέρει:

«Οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα ταξίδεψαν στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσουν το έργο «Κάθετος Διάδρομος», ένα δυτικό σχέδιο για την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Αποκαλύφθηκε ότι οι πρέσβεις πέντε χωρών που υπηρετούν στην Αθήνα επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή (2 Ιουνίου 2023).

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών George Tsunis, ο Πρέσβης της Ουκρανίας Shutenko Sergii, ο Πρέσβης της Μολδαβίας Andrei Popov, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας Valentin Poriazov και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας Adriana Ciamba. Οι πρέσβεις έφτασαν στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ενημερωθούν για τον «Κάθετο Διάδρομο» και επιθεώρησαν την υπό κατασκευή πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU). Η αντιπροσωπεία έλαβε ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Κώστα Χατζημιχαήλ, Προϊστάμενο του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πέτροβιτς, Αναπληρωτή Αρχηγό Έβρου, τον Γιάννη Ζαμπούκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Άνθιμο, Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης.

Σε δήλωσή του στο λιμάνι, ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα George Tsunis τόνισε το στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και είπε: «Πρόκειται για μια ενεργειακή βάση που θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Η σημασία της Αλεξανδρούπολης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ με τέσσερις συναδέλφους μου. Οι πρέσβεις της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι εδώ. Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού και εμπορικού κόμβου, καθώς και κόμβου logistics για το ΝΑΤΟ».

Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι η ασφάλεια της Ελλάδας εξαρτάται από τις ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο Tsunis είπε, «Οι ΗΠΑ στρέφονται στην Ελλάδα, έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουν ότι και οι δύο χώρες είναι εξαγωγείς σταθερότητας. Και βρήκαμε έναν πολύ έντιμο και ικανό συνεργάτης στην Ελλάδα για να κάνει αυτό το σημαντικό έργο». Τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ είπε, «Η Ελλάδα ενεργεί με αξίες, ενεργεί με ακεραιότητα. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ικανή και πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος της Δύσης».

Τέλος, ο Πρέσβης Tsunis μετέβη στο Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και επισκέφθηκε τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Η ελληνική εφημερίδα Βήμα ανέφερε την επίσκεψη του Πρέσβη με τίτλο «Η Αλεξανδρούπολη για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής». Σημειώνοντας ότι η επίσκεψη έγινε για να πάρει πληροφορίες για τον «Κάθετο Διάδρομο», η εφημερίδα χαρακτήρισε αυτόν τον διάδρομο ως «το διάδρομο που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ουκρανία παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια». Στην είδηση, που έδινε και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, έγιναν οι εξής δηλώσεις: «Με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό διάδρομο. Στο λιμάνι υπήρχε και πλοίο ναυλωμένο από τις ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις, που εκφόρτωνε πολεμικό υλικό. Οι πρέσβεις ενημερώθηκαν ότι ένα τεράστιο αμερικανικό πλοίο αναμένεται να ελλιμενιστεί την επόμενη εβδομάδα με τανκς και ελικόπτερα».

Στην πραγματικότητα, αυτή δεν ήταν καθόλου επίσημη επίσκεψη. Κάθισαν αρκετή ώρα στο λιμάνι. Ήθελαν να μάθουν τα πάντα, ακόμα και για το θέμα του LNG. Συζήτησαν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, υποδομών, δρομολογίων και δικτύων που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Tsunis είπε ότι θα έρθουν ξανά, ότι ο «Κάθετος Διάδρομος» πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται ολοένα και περισσότερο σταθμός ξένων πρεσβειών. Πρόσφατα, ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα επισκέφθηκε το λιμάνι και εξέφρασε διπλωματικά ότι εντυπωσιάστηκε από την κομψότητα της πόλης. Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Οι Βρετανοί, όπως και οι Ιταλοί και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν δημιουργήσει έναν σταθμό στην περιοχή.

Πέρυσι, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε μια ανάλυση των επενδύσεων των ΗΠΑ σε πόλεις-λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και των σχεδίων τους στην περιοχή. Στο άρθρο του Σταύρου Τζίμα αναφερόταν ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να δημιουργήσει εναλλακτική διαδρομή προς την Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια με επενδύσεις υποδομής στην Αλεξανδρούπολη. Στο άρθρο, υποστηρίχθηκε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για σύνδεση με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο και ότι, εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα αλλάξει η φύση των θαλάσσιων και στρατιωτικών μεταφορών στην περιοχή. Στην ανάλυση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη μέσω των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχεδιάζεται να μεταφερθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε τεμάχια πάγου και στη συνέχεια να μετατρέπεται πίσω σε φυσικό αέριο και να διοχετεύεται στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic.

Η Καθημερινή ανέφερε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να χτίσουν ένα τείχος κατά μήκος της ακτογραμμής της Βαλκανικής Χερσονήσου με τις γεωπολιτικές τους επενδύσεις για να σταματήσουν την επιρροή της Ρωσίας στη Μεσόγειο και την επέκταση της Κίνας στα Βαλκάνια και ότι η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως κέντρο αυτού του έργου και η Αλεξανδρούπολη ως «ναυαρχίδα». Η εφημερίδα ανέφερε ότι, εάν όλα τα σχέδια υλοποιηθούν, οι ακτές της βόρειας Ελλάδας θα λειτουργούσαν ως νότια πύλη για τη διέλευση του αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της πρώτης μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της σύμβασης της κοινοπραξίας Gastrade. Σύμφωνα με το σχέδιο, το αμερικανικό αέριο θα μεταφερθεί εκεί με μεταφορείς LNG, θα μετατραπεί στις εγκαταστάσεις και θα μεταφερθεί στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω αγωγού συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων (24 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα). Στη συνέχεια θα μεταφερθεί μέσω του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) στην Κομοτηνή, τη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία μέσω αγωγών διασύνδεσης. Η μονάδα FSRU αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024. Ενδεχομένως, αργότερα να προστεθεί μια δεύτερη FSRU για να παρέχει πρόσβαση στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

«Ο διευθυντής της CIA ταξίδεψε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη»

«Μυστική» επίσκεψη στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη φέρεται να έκανε στις 2 Ιουνίου ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns.

Η εφημερίδα Τα Νέα ανακοίνωσε ότι ο Διευθυντής της CIA William Burns είχε συνομιλίες στην Αθήνα στις 30 Μαΐου. Στο δημοσίευμα τονίστηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA εδώ και 11 χρόνια και αναφέρθηκε ότι η επίσκεψη ήταν αποτέλεσμα του καλού επιπέδου των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ εχθές, ο Burns πήγε σε Αλεξανδρούπολη και Έβρο στις 2 Ιουνίου, ημέρα επίσκεψης των πρέσβεων, και έκανε μυστικές συναντήσεις. Στα δελτία ειδήσεων αναφέρθηκε ότι ο Burns συνοδευόταν από πράκτορες της CIA κατά την επίσκεψή του και υποστηρίχθηκε ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και η αστυνομία δεν γνώριζαν αυτήν την επίσκεψη.

Η είδηση ανέφερε επίσης ότι «ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούνιο για να συμμετάσχει σε συνέδριο».

ειδήσεις τώραΤουρκίαΑλεξανδρούποληCIAτουρκικά ΜΜΕ