Κόσμος|09.06.2023 06:45

Τουρκία: Τι συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – Φόβοι για αμερικανική προσφορά – παγίδα για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά τη νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε. Η συνεδρίαση κράτησε 3 ώρες.

Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο κορυφής στο Μπεστέπε ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως τα βήματα εξομάλυνσης με τη Συρία, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τονίστηκε ότι τα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας μας στη νέα εποχή, που σηματοδοτεί την έναρξη του τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να ληφθούν με την ίδια αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχει αναφορά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο στη φερόμενη πλήρη ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπως αναπαράγεται από ΜΜΕ της χώρας.

Νέα προσφορά των ΗΠΑ για τα F - 16

Εξάλλου πληθώρα συζητήσεων συνεχίζει να προκαλεί η προμήθεια των αμερικανικών F-16. Αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μπορούν να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την Τουρκία κάνοντάς της την εξής προσφορά:

‘Η Τουρκία να δώσει τα παλιά της F-16 στην Ουκρανία, ώστε οι ΗΠΑ να δώσουν έπειτα νέα F-16 στην Τουρκία. Στην Τουρκία πάντως θεωρούν ότι δεν πρέπει να πέσουν σε αυτή την παγίδα γιατί η Ελλάδα ήδη αγοράζει νέα αεροπλάνα από την Αμερική και τη Γαλλία και πρόκειται να παραλάβει νωρίτερα - γεγονός που δεν είναι υπέρ της Τουρκίας η οποία, αν δεχθεί, θα απογυμνωθεί τελείως και να μην εκσυγχρονίσει έστω αυτά που έχει, περιμένοντας το πότε θα της δώσει η Αμερική καινούρια.

Ανησυχία για την υποτίμηση της λίρας

Την ίδια ώρα και η οικονομία προκαλεί ανησυχία: Πολλοί Τούρκοι έχουν κολλήσει στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους, παρακολουθώντας την υποτίμηση σε πραγματικό χρόνο της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων μεγάλων ξένων νομισμάτων. Γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων, που όλες καταλήγουν στο ότι ο Σιμσέκ ξέρει τι κάνει. Κερδίζει εμπιστοσύνη, ενισχύει τα κέρδη των εξαγωγών και του τουρισμού, με μία αδύναμη λίρα. 

ΝΑΤΟτουρκική λίραειδήσεις τώραΤουρκίαΣουηδίαΣυμβούλιο Εθνικής ΑσφάλειαςΗΠΑΚύπροςΑνατολική ΜεσόγειοςF16