Κόσμος|10.06.2023 17:00

Κολομβία: Βίντεο και εικόνες από τη συγκλονιστική διάσωση των παιδιών που βρέθηκαν υποσιτισμένα στα βάθη του Αμαζονίου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)
Η διάσωση των 4αρων παιδιών/ AP (gallery)

Κουρνιασμένα στις αγκαλιές των διασωστών, αφυδατωμένα και υποσιτισμένα, αλλά ζωντανά. Οι πρώτες εικόνες των τεσσάρων παιδιών που περιπλανιούνταν μόνα τους για σαράντα ημέρες στην πυκνή ζούγκλα του Αμαζονίου στην Κολομβία, αφότου επέζησαν όταν συνετρίβη το μικρό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν, κάνουν του γύρο του Διαδικτύου.

«Μέρα χαράς»

«Τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν πριν από 40 ημέρες στην κολομβιανή ζούγκλα βρέθηκαν ζωντανά», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο μέσω Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτηση με φωτογραφία στρατιωτικών και ιθαγενών από την τοποθεσία όπου εντόπισαν τα αδέλφια. Τα παιδιά στην πραγματικότητα δεν είχαν απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο της συντριβής, εξήγησε ο κ. Βαλένσια. «Τα βρήκε ιθαγενής Αραρακουάρα που τα έψαχνε από την αρχή, ο Χένρι Γκερέρο», πρόσθεσε ο παππούς.

«Ήταν μαζί, είναι αδύναμα, ας αφήσουμε να τα εξετάσουν γιατροί. Τα βρήκαν, αυτό με χαροποιεί πολύ», είπε ο πρόεδρος Πέτρο σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως τα έβγαλαν πέρα μόνα τους μέσα στη ζούγκλα.
Ο κολομβιανός στρατός δημοσιοποίησε μέσω Twitter περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο όπου βρέθηκαν τα αδέλφια, καθισμένα πάνω σε λινάτσες, πλαισιωμένα από στρατιωτικούς και ιθαγενείς που τους πρόσφεραν να φάνε και να πιούνε. Τα δυο μεγαλύτερα φόραγαν σκισμένα παντελόνια τζιν και μακρυμάνικα μπλουζάκια, με τα πόδια τυλιγμένα με λωρίδες υφάσματος.

Μετά τη διάσωσή τους το πρωί τα παιδιά διακρίνονται σε δραματικά πλάνα  να μεταφέρονται με ελικόπτερο του στρατού στο νοσοκομείο για εξετάσεις και την απαραίτητη φροντίδα.

Υποσιτισμένα αλλά καλά στην υγεία τους

Οι διασώστες του στρατού «ανέλαβαν αμέσως και σταθεροποίησαν» τα τέσσερα αδέλφια, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν στο Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε, σύμφωνα με Κολομβιανό υπουργό. «Αύριο, ανάλογα με την ιατρική αξιολόγηση και την κατάστασή τους, ελπίζουμε ότι θα μεταφερθούν στην Μπογκοτά, στο στρατιωτικό νοσοκομείο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, οι διασώστες φέρεται να δήλωσαν ότι τα παιδιά είναι υποσιτισμένα και έχουν δαγκωματιές εντόμων, αλλά κατά τα άλλα είναι υγιή.

Η συντριβή και τα σημάδια ζωής

Τα αδέρφια, ο 13χρονος Λέσλι, ο εννιάχρονος Σολέινι, ο τετράχρονος Τιεν Νοριέλ και η μόλις ενός έτους Κριστίν (η οποία έγινε ενός ενώ ήταν χαμένη στη ζούγκλα), ταξίδευαν την Πρωτομαγιά με ένα ελαφρύ αεροσκάφος όταν συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η μητέρα τους, Μαγκανταλένα Μουκούτι Βαλένθια, ο πιλότος και ένας από τους ηγέτες της φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο, στην οποία ανήκαν τα παιδιά.

Ο εντοπισμός των συντριμμιών του αεροσκάφους και τα μισοφαγωμένα φρούτα που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής πυροδότησαν μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο δάσος του Αμαζονίου με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο να δημιουργεί άθελά του ψεύτικες ελπίδες όταν ανακοίνωσε μέσω Twitter πως τα παιδιά βρέθηκαν τη 17η Μαΐου, αλλά κατόπιν διέγραψε την ανάρτηση και ζήτησε συγγνώμη εξηγώντας πως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Μέλη της φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο, εξοικειωμένα με τη ζωή στη ζούγκλα, τα τέσσερα παιδιά περιπλανιούνταν στην πυκνή βλάστηση από την 1η Μαΐου.Η είδηση της εξαφάνισης των παιδιών έκανε τον γύρο του κόσμου, όπως και τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης του στρατού. Στην πορεία βρέθηκαν μπιμπερό, ψαλίδι, παπούτσια, μισοφαγωμένα φρούτα, ίχνη και ακόμη αυτοσχέδια καταλύματα.

Η γιαγιά τους, η φωνή της οποίας έπαιζε από αεροσκάφη πάνω από τη ζούγκλα κατά τη διάρκεια των ερευνών για να καθησυχάσει τα παιδιά ότι τα αναζητούν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα, υποστήριζα πάντα την έρευνα. Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη, ευχαριστώ τον πρόεδρο Πέτρο και τους "συμπατριώτες" μου που πέρασαν τόσες δυσκολίες».

Πάνω από εκατό στρατιωτικοί, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, και δεκάδες αυτόχθονες έψαχναν τα παιδιά στη ζούγκλα στα όρια των νομών Γουαβιάρε και Κακετά, μετά τον εντοπισμό του αεροπλάνου με τη μύτη καρφωμένη στο έδαφος μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά έμοιαζαν να μειώνονται κάθε ημέρα που περνούσε στο εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον όπου αναζητούν λεία ιαγουάροι, πούμα, ερπετά και άλλα αρπακτικά. Υπάρχουν επίσης αδηφάγα έντομα κάθε λογής, ενώ υπήρχε επίσης το κρίσιμο ζήτημα της εύρεσης πόσιμου νερού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολομβίαπαιδιάειδήσεις τώραΑμαζόνιοςεξαφάνιση