Κόσμος|10.06.2023 17:52

Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης - Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με μαχαίρι σε παιδιά στη Γαλλία (video capture)
Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε παιδιά (EPA/GREGORY YETCHMENIZA FRANCE OUT)
Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε παιδιά (EPA/GREGORY YETCHMENIZA FRANCE OUT)
Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε παιδιά (Τwitter)

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Σύρος πρόσφυγας ο οποίος μαχαίρωσε έξι άτομα - εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά - σε πάρκο στην πόλη Ανεσί της Γαλλίας.

Στον κατηγορούμενο απαγγέλθηκαν από την εισαγγελέα κατηγορίες μεταξύ άλλων για «απόπειρα ανθρωποκτονίας». 

Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών. Ευτυχώς όμως, η υγεία των τραυματιών δεν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Λιν Μπονέ-Ματίς, προσθέτοντας ότι τα τέσσερα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Σιωπή από τον δράστη

Ο Αμπνταλμασίχ Χ. «δεν θέλησε να μιλήσει», τόσο κατά τη διάρκεια της 48ωρης αστυνομικής του κράτησης, όσο και ενώπιον των δύο ανακριτών που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα, τόνισε η εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Προς το παρόν είναι πρόωρο να αξιολογηθούν τα κίνητρά του», είπε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ξανά ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η τρομοκρατία ήταν το κίνητρο του δράστη.

«Μάλλον τρελάθηκε για την αίτηση υπηκοότητας» λέει η μητέρα του

Η μητέρα του δράστη, η οποία ζει στις ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια, δήλωσε ότι βρίσκεται «σε κατάσταση σοκ». Σύμφωνα με την ίδια, η πρώην νύφη της είχε πει ότι ο γιος της είχε κατάθλιψη. «Έκανε αίτηση για υπηκοότητα, αλλά απορρίφθηκε», προφανώς επειδή είχε υπηρετήσει στον συριακό στρατό, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό μάλλον τον τρέλανε».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ότι «για λόγους που δεν εξηγούνται επαρκώς είχε ζητήσει άσυλο και στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία».

Όπως προέκυψε, η αίτηση που υπέβαλε στα τέλη Νοεμβρίου στη Γαλλία απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή, καθώς ήδη καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Ο Νταρμανέν περιέγραψε την απόρριψη της αίτησης αυτής και την επίθεση ως «ανησυχητική σύμπτωση».

Μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη να τρέχει στο πάρκο στις όχθες της λίμνης Annecy φορώντας μπαντάνα και γυαλιά ηλίου και να επιτίθεται τυχαία σε ανθρώπους. Η αστυνομία τον συνέλαβε επί τόπου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεπίθεση με μαχαίριπρόσφυγαςΓαλλίαΣυρίαεπίθεση