Κόσμος|13.06.2023 16:12

Τουρκία: Ψαράς στην Αττάλεια έπιασε στα δίχτυα του καρχαρία με σμαραγδένια μάτια – Δείτε φωτογραφίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ερασιτέχνης ψαράς στην Αττάλεια της Τουρκίας στάθηκε τυχερός αφού, στα δίχτυα του, πιάστηκε ένα σπάνιο είδος καρχαρία που λάμπει στο σκοτάδι.

Ο Σαβάς Νταρσούν ήρθε αντιμέτωπος με το μοναδικό θέαμα τις προηγούμενες ημέρες, όταν διαπίστωσε ότι, στα δίχτυα του πιάστηκε ένας καρχαρίας, του οποίου το είδος συναντούσε πρώτη φορά στη ζωή του. Ο ψαράς σήκωσε στη βάρκα του από τα βάθη της θάλασσας το ψάρι, που έχει το χαρακτηριστικό να λάμπει στο σκοτάδι. Ο άντρας ψαρεύει εδώ και 28 χρόνια στην περιοχή, κι όμως έμεινε έκπληκτος από τα σμαραγδί – μπλε μάτια του καρχαρία, λόγω της απορρόφησης φωτός. Μάλιστα, προτίμησε να αφήσει το ψάρι πίσω στο φυσικό του περιβάλλον, αφότου, φυσικά, τράβηξε ορισμένες φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο.

Προσελκύει το θήραμά του χάρη στη διασπορά του φωτός

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, σύμφωνα με καθηγητή του τμήματος Γεωργικών Καλλιεργειών του πανεπιστημίου Akdeniz, ανήκει σε είδος που ανακαλύφθηκε το 2021 στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας. Το ψάρι ζει σε βαθιά νερά και προσελκύει το θήραμά του χάρη στην ικανότητα διασποράς του φωτός. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο, επειδή ζει σε πολύ μεγάλο βάθος. Δεν εισέρχεται σε ρηχά νερά. Συνήθως περνάει τη ζωή του στο βυθό και τρέφεται με τα πλάσματα εκεί. Προσελκύει άλλα ψάρια επειδή εκπέμπει φως. Αυτό το ψάρι υπάρχει σε όλες τις θάλασσες. Ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει σε μήκος περίπου 2,5-3 μέτρα. Είναι ένα από τα ψάρια που δίνουν λίγους απογόνους», υπογράμμισε ο καθηγητής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώρακαρχαρίαςψαράςΑττάλεια