Κόσμος|14.06.2023 20:27

Τουρκία: 18 μήνες λιτότητας μετά την επανεκλογή Ερντογάν - Οι δύσκολες αποστολές της κυβέρνησης και η αναζήτηση επενδυτών

Μαρία Ζαχαράκη

Δεκαοκτώ δύσκολους μήνες περιμένουν τους Τούρκους πολίτες, με πολλά μέτρα λιτότητας και σφίξιμο του λουριού ενώπιόν τους. Τόσο υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να βγάλει τη χώρα από τον οικονομικό βρόγχο.

Μεχμέτ Σιμσέκ και Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν προετοιμάζουν ένα οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα λιτότητας, όπως επίσης και να εκτυπώσουν νέο χαρτονόμισμα 500 λιρών. Το υψηλότερο χαρτονόμισμα της Τουρκίας σήμερα είναι το 200λιρο.

Τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική θα γίνουν αυστηρότερες, καθώς το οικονομικό δίδυμο έχει ως στόχο να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη της αγοράς ενόψει των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι για την Τουρκία.

Πρώτη αποστολή: Επιτόκιο

Τρόπους για να αυξήσουν το επιτόκιο (8,5%), χωρίς να σοκαριστεί η εσωτερική αγορά, αναζητούν ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η νέα επικεφαλής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, με την πρώτη δοκιμασία να τη δίνουν στις 22 Ιουνίου, οπότε θα καθοριστούν τα επιτόκια.

Η JPMorgan αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια από 8,5% σε 25%. Η Societe Generale προβλέπει 15% αύξηση και η Goldman Sachs αύξηση στο 40%.

Από πού θα έρθουν τα λεφτά;

Οι αγορές αναμένουν από τον νέο υπουργό Οικονομικών να επιφέρει μια σημαντική εισροή ζεστού χρήματος από τον καπιταλιστικό κόσμο που μπορεί να ανακουφίσει την οικονομία.

Ο Σιμσέκ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε χώρες του Κόλπου, από όπου σκοπεύει να φέρει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια, και στο Λονδίνο, από όπου θα αντλήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι όροι των ξένων επενδυτών

Γιατί οι χώρες του Κόλπου να δώσουν χρήματα; Μόνο και μόνο επειδή ο Μεχμέτ Σιμσέκ έγινε υπουργός; Το μόνο όπλο του Σιμσέκ είναι το επιτόκιο. Εάν το αυξήσει, το ξένο νόμισμα θα έρθει, γιατί «οι ξένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν να ρουφήξουν το αίμα της Τουρκίας», σύμφωνα με την εφημερίδα Γενίτσαγ. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός θα πρέπει να πληρώσει περισσότερους φόρους και να εργαστεί για αυτούς τους ανθρώπους, προσθέτει.

Επί του παρόντος, η Τουρκία δανείζεται από το εξωτερικό με επιτόκιο 9%.

Η Bank of America έχει περιγράψει τους όρους για επενδύσεις στην τουρκική λίρα:

  • Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου πρέπει να υπερβαίνει τις 25 λίρες.
  • Τα επιτόκια της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να υπερβαίνουν το 40%.
  • Τα capital controls πρέπει να αρθούν.

Με απλά λόγια, ένας επενδυτής που φέρνει 1 εκατομμύριο δολάρια θα πάρει πίσω 1,46 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο κάνοντας συναλλαγές με την τουρκική λίρα.

Πώς έπεισε ο Σιμσέκ τον Ερντογάν;

Η συνάντηση που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεχμέτ Σιμσέκ τον περασμένο μήνα, ήταν καθοριστική για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην οικονομία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο, ο Μεχμέτ ετοίμασε μια περιεκτική παρουσίαση για την τουρκική οικονομία. Η έκθεση αναστάτωσε τον Ερντογάν αλλά ο Σιμσέκ επέμεινε.

Ξεκαθάρισε ότι η νομισματική πολιτική του Ερντογάν με ξένη πηγή δεν είναι βιώσιμη. «Δεν μπορείς να λειτουργήσεις αυτόν τον μύλο κουβαλώντας νερό», του είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να διαχειριστεί με βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο Ερντογάν αντιστάθηκε λέγοντας ότι το επιτόκιο δεν συνάδει με το Ισλάμ, ο Σιμσέκ όμως τον έπεισε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κανόνες του κόσμου στον οποίο ζούμε».

Παράγοντας Μπαϊρακτάρ

Σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της γνώμης του Ερντογάν έπαιξε κι ο γαμπρός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, μαζί με τον αδελφό του Χαλούκ. Προσπαθούσαν να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο ότι έκανε λάθος σχετικά με τα χαμηλά επιτόκια και ότι χρειαζόταν τον Σιμσέκ

Συνεργασία με άτομα στη μαύρη λίστα του Ερντογάν

Ο Σίμσεκ του είπε επίσης ότι θα συνεργαστεί με ανθρώπους που η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν συμφώνησε λέγοντας «δεν θα είναι πρόβλημα».

Καβτζίογλου: Το μάτι του προέδρου στην ΚΤΤ

Ο πρώην διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου, που καρατομήθηκε για χάρη της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, διορίστηκε επικεφαλής του Ρυθμιστικού και Εποπτικού Οργανισμού Τραπεζών (BDDK) στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Διορισμός που ερμηνεύεται ως έμμεση παρέμβαση Ερντογάν στη νέα οικονομική διοίκηση. Ο Καβτζίογλου κρατήθηκε να παίξει το ρόλο του «σκιώδη υπουργού». Ο Καβτζίογλου μείωσε το επιτόκιο από 19% σε 8,5% κατόπιν εντολών Ερντογάν.

Ο Σιμσέκ έμαθε για το διορισμό του Καβτζίογλου από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίρα