Κόσμος|15.06.2023 06:15

Ξανά στο προσκήνιο τα ελληνοτουρκικά; Η ενόχληση Ερντογάν για τα εξοπλιστικά -«Θα ρωτήσω κατάμουτρα τον Μητσοτάκη "πού το πάνε"»

Μαρία Ζαχαράκη

Από το «Μητσοτάκης γιοκ», και το «δε θέλω να τον ξανασυναντήσω», ο Ερντογάν κάνει άλλη μία στροφή 180 μοιρών, με την Ελλάδα αυτή τη φορά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά από 9 μήνες, αφότου ξεστόμισε το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και μετά από πάμπολλες προσωπικές προσβολές, δηλώνει πρόθυμος τώρα να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός βέβαια, στη Λιθουανία στις 12 Ιουλίου. Ο Ερντογάν παραμένει, ωστόσο, ακόμη θυμωμένος εξαιτίας της εξοπλιστικής υπεροχής της Ελλάδας. Και το πρώτο που θα ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν τον δει, όπως ανέφερε επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα «στοπ».

Μονομερώς βέβαια, καθώς μόνο η Ελλάδα θα πρέπει να τους σταματήσει. Θα τον ρωτήσει ευθέως, δήλωσε, «πού το πάει η Ελλάδα με το να εξοπλίζεται» και -κυρίως- που θα πάει αυτή η συνεργασία με την Αμερική. Αυτό τον ενοχλεί περισσότερο από τα όπλα που παίρνει η Ελλάδα, όταν ο ίδιος με τα χίλια δυο παζάρια και δεν μπορεί ακόμη να τα πάρει.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς»

«Έχουμε ορισμένα πράγματα να πούμε. Ποια είναι αυτά; "Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς. Πού το πάτε με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική συνεχίζει να σας δίνει άφθονα όπλα. Τα παίρνετε επειδή η Αμερική σας τα δίνει δωρεάν ή τα παίρνετε επειδή (η Αμερική) δεν θέλει χρήματα;  Υποθέτω ότι θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα. Και να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για να μειώνουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξάνουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν», είπε, κι ας συνεχίζει ο ίδιος το μεγάλο παζάρι για να πάρει τα μαχητικά F-16, παρόλο που κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα.

Η τετραμερής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα επί 3 ολόκληρες ώρες. Η πίεση στην Άγκυρα είναι ασφυκτική. Χθες, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τετραμερής, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, προσπάθησε να «γλυκάνει» τον Ερντογάν λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα τα δώσει τα F-16, γιατί θέλουν μία ισχυρή Τουρκία, ώστε να πει η Άγκυρα το «ναι». Και, μάλιστα, χαρακτήρισε ακόμη και «υπέροχη» την άμβλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε μία παρέμβασή του και για τα ελληνοτουρκικά. Και δώσ’ του επαίνους για το ρόλο του Ερντογάν στο Ρωσο-ουκρανικό και για το πόσο θέλει η Αμερική να αυξήσει τους δεσμούς της με την Τουρκία.

Το παζάρι είναι δύσκολο κι ας λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «υπάρχει πρόοδος». Ο Ερντογάν πηγαίνει με διάθεση αρνητική στο Βίλνιους και το δήλωσε στο αεροπλάνο από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», αν δεν πάρει κάτι πιο χειροπιαστό από τις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16. Κι η Ουάσιγκτον, όμως, δεν φαίνεται επίσης να πηγαίνει με διάθεση γενναιοδωρίας στη Λιθουανία. Το Κογκρέσο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω κι ας λέει ο πρέσβης στην Άγκυρα. Το μεν πνεύμα πρόθυμο...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εξοπλισμοίΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκία