Κόσμος|15.06.2023 21:20

Guardian για ναυαγιο σε Πύλο: Το χάος και το κενό εξουσίας μετέτρεψαν τη Λιβύη σε ξέφραγο αμπέλι για τους διακινητές – Ανήμπορος να τους πατάξει ο Χαφτάρ

Newsroom

Ο μαζικός πνιγμός προσφύγων που κατευθύνονταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν, ανετράπη στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο κενό εξουσίας της Λιβύης και την αδυναμία των διχασμένων ηγετών της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την αναχαίτιση του κερδοφόρου λαθρεμπορίου ανθρώπων, παρατηρεί ο Guardian σε εκτενή ανάλυσή του.

Είναι εντυπωσιακό ότι το πλοίο απέπλευσε από το ανατολικό λιμάνι του Τομπρούκ, μια πόλη όπου οι τοπικοί ηγέτες έχουν οργανώσει εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 4 Μαΐου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης στα ανατολικά, τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Ρώμη, μια συνάντηση κατά την οποία η Ιταλίδα πρωθυπουργός, προσφέρθηκε να επενδύσει στα ανατολικά της Λιβύης με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων κατά των διακινητών.

Ο Χαφτάρ φάνηκε να προσπαθεί να τηρήσει τη συμφωνία του. Στις 4 Ιουνίου, οι σύμμαχοί του επέβαλαν προσωρινή νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να σταματήσουν τους λαθρέμπορους. Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές σε πόλεις που συνορεύουν με την Αίγυπτο. Ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν 1.000 άτομα σε αγροκτήματα και σπίτια που περίμεναν να τα περάσουν στη Μεσόγειο. Καταστράφηκαν βάρκες και ένα λιμάνι που χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Faraj Egaim, ένας από τους μεσίτες εξουσίας της Λιβύης, κάλεσε τον πληθυσμό να καταγγείλει τους λαθρέμπορους και κάλεσε τις φυλές που ελέγχουν τα σύνορα προς τη Λιβύη να βοηθήσουν.

Ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα - έως και 4.000 - οδηγήθηκαν με τη βία με τα πόδια προς τα αιγυπτιακά σύνορα προς το Musaid, με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν εκεί παράνομα.

Τη Δευτέρα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), χωρίς να προσδιορίσει τους ενόχους, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μαζικές «αυθαίρετες συλλήψεις και απελάσεις» χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι, όπως είπε, κρατούνται σε συνθήκες υπερπληθυσμού και ανθυγιεινής διαβίωσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εκστρατεία «συνοδεύεται από μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού λόγου κατά των αλλοδαπών στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης.

Αλλά το τραγικό ταξίδι από το Τομπρούκ δείχνει ότι ο Χαφτάρ και οι γιοι του δεν σταμάτησαν το λαθρεμπόριο. Πολλοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η ροή μεταναστών στη χώρα είναι να παρακολουθούνται οι εισερχόμενες πτήσεις των συριακών πολιτικών αερογραμμών που περιέχουν Σύρους, Μπαγκλαντεσιανούς και Πακιστανούς.

Ο αιγυπτιακός Τύπος έχει υποστηρίξει ότι η δυσκολία του Χαφτάρ έγκειται στο γεγονός ότι δεν ελέγχει την περιοχή Butnan, όπου βρίσκεται το λιμάνι του Τομπρούκ, αντανακλώντας ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του οποίου ηγείται είναι στην πραγματικότητα ένας ιδεολογικά ευέλικτος και χαλαρός συνασπισμός πολιτοφυλακών.

Το Butnan είναι σε μεγάλο βαθμό η πατρίδα της φυλής Obeidat, παλαιότερων υποστηρικτών του Χαφτάρ. Αν και έμπειροι στο να αντιμετωπίζουν τις πολλές φυλές της Λιβύης, ο Χαφτάρ και οι γιοι του συνάντησαν σθεναρή αντίσταση κατά την καταστολή του λαθρεμπορίου και των συνοριακών σταθμών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν 680.000 μετανάστες στη Λιβύη, ορισμένοι από τους οποίους επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ευρώπη και άλλοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση στη Λιβύη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ δήλωσε ότι σχεδόν 3.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές διαδρομές εντός και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017. Περίπου 105.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το 2022. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως τον Ιούνιο, έφτασαν λίγο περισσότεροι από 54.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ένα αυξανόμενο ποσοστό προέρχεται από τα ανατολικά της Λιβύης.

Οι πιθανότητες να βρουν οι Ευρωπαίοι αποτελεσματικούς Λίβυους συμμάχους για τον έλεγχο της ροής μεταναστών μειώνονται από τη συνεχιζόμενη απουσία μιας ενιαίας εθνικής κυβέρνησης με εξουσία. Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στα ανατολικά και τα δυτικά υπάρχουν από το 2015. Η τελευταία προσπάθεια με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ να ωθηθούν οι δύο πλευρές για τη διεξαγωγή ενιαίων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών κατέρρευσε λίγο πριν από την ημερομηνία εκλογών του Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει ο Guardian.

Ούτε η Βουλή των Αντιπροσώπων, το λιβυκό κοινοβούλιο στα ανατολικά με επικεφαλής τον βετεράνο Αγκίλα Σάλεχ, ούτε το ευρύ αντίστοιχό της στα δυτικά, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, ήταν σε θέση να κάνουν τους απαιτούμενους συμβιβασμούς σχετικά με τη σειρά των εκλογών ή την επιλεξιμότητα των υποψηφίων, ιδίως αφού οι εκλογές εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να χάσουν την εξουσία και την πατρωνία τους.

Μια νέα προσπάθεια να συμφωνηθεί η βάση για τις εκλογές του Δεκεμβρίου, που μόλις έγινε με τη μεσολάβηση του Μαρόκου, φαίνεται επίσης πιθανό να αποτύχει, αφήνοντας τον τελευταίο απεσταλμένο του ΟΗΕ, Abdoulaye Bathily, υπό πίεση να βρει ένα σχέδιο για να βγει από το αδιέξοδο.

Αλλά τελικά χρειάζεται και πάλι μια συλλογική ευρωπαϊκή ηγεσία για να εμπλακεί με τη Λιβύη αντί να βασίζεται σε κακοπροαίρετους παράγοντες και σχέδια ποινικοποίησης όσων προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο άσυλο, καταλήγει ο Guardian.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠύλοςΧαλίφα ΧαφτάρΙταλίαειδήσεις τώραναυάγιοΛιβύη