Κόσμος|18.06.2023 06:00

Ο Ερντογάν τάζει… ανάκαμψη και τιθάσευση του πληθωρισμού – Συνδέει την οικονομία με την εξωτερική πολιτική

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μόνο με την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο και ζήτησε δίκαιη μεταχείριση και πλήρη ένταξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ακόμα συνάντηση με Τούρκους εξαγωγείς, στους οποίους παρουσίασε μια... «διαφορετική Τουρκία». Αν και η ισοτιμία του νομίσματος έχει καταποντιστεί κατά 20% σχεδόν μετά τις εκλογές, ο ίδιος επέμεινε ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο Ερντογάν αν και μιλούσε σε ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά από νούμερα και οικονομία, υποσχόταν πάλι μονοψήφιο πληθωρισμό και τεράστιους όγκους εξαγωγών. Συνδύασε μάλιστα την εξωτερική πολιτική με την ανάπτυξη.

«Τα βήματα που έκανε η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία 21 χρόνια  είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις εξαγωγές» υποστήριξε, αποδίδοντας για παράδειγμα στην Αφρική.

Αυτό, πράγματι, ισχύει, αλλά το ισχυρό συνάλλαγμα έρχεται από τη Δύση. Τα χρήματα της Δύσης έχει ανάγκη η Κεντρική Τράπεζα.  Πάντως, Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε και τις αιχμές του, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει αλλάξει κι ότι όσοι τη βλέπουν να έχει μείνει πίσω στη δεκαετία του '80 και του '90, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η χώρα τα «σπάει», όπως είπε χαρακτηριστικά

ΕΕΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΤουρκίατουρκική οικονομίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίρα