Κόσμος|20.06.2023 12:18

Κρίσιμη δίκη σήμερα για την αποφυλάκιση Μπελέρη: Στο επόμενο δεκαήμερο η ορκωμοσία - Κινδυνεύει να εκπέσει από το αξίωμα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την αποφυλάκιση του Διονύσιου - Φρέντι Μπελέρη ζητεί εκ νέου η πλευρά του εδώ και πάνω από ένα μήνα φυλακισμένου, νομίμως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Ισχυρό της νομικό επιχείρημα το γεγονός ότι εξασφάλισε έγγραφο από το εκλογοδικείο της Αλβανίας, το οποίο πιστοποιεί ότι ο Διονύσιος – Φρέντυ Μπελέρης έχει εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας και άρα πρέπει να βγει από τη φυλακή, προκειμένου να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η απόφαση του σημερινού δικαστηρίου είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης του κ. Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας, διότι η ορκωμοσία των νέων αιρετών σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Όποιος εκλεγμένος δεν παραστεί σε αυτήν, κινδυνεύει πολύ σοβαρά να εκπέσει του αξιώματός του.

Κινδυνεύει να εκπέσει από το αξίωμα

Σε περίπτωση που και η σημερινή δίκη έχει αρνητική εξέλιξη για την πλευρά του Έλληνα μειονοτικού και δεν αποφασιστεί η αποφυλάκισή του, όπως λέει στο ethnos.gr ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, θα ζητήσουν να δοθεί άδεια στον πατέρα του την ημέρα της ορκωμοσίας, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στη διαδικασία και έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκπέσει του αξιώματός του.

«Θα πρόκειται για ακραία πρόκληση, αν δε γίνει δεκτό το αίτημά μας να του χορηγηθεί άδεια, προκειμένου να πάρει μέρος στην ορκωμοσία. Όλοι οι δικηγόροι μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνεται η κράτησή του. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να διαφύγει από τη χώρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να τελέσει εκ νέου το αδίκημα, για το οποίο κατηγορείται. Άρα ο πατέρας μου πρέπει να βγει από τη φυλακή και να παραστεί στην ορκωμοσία του, η οποία, με βάση τον αλβανικό νόμο, θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μόλις οριστεί επίσημα η ημερομηνία της ορκωμοσίας και σε περίπτωση που δεν κερδίσουμε τη δίκη σήμερα, θα καταθέσουμε το αίτημα της χορήγησης άδειας, προκειμένου να παραστεί στην τελετή», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Πέτρος Μπελέρης.

«Είναι πολύ καλή η ψυχολογία του»

Όπως λέει ο ίδιος, πατέρας και γιος έχουν πλέον σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, μέσω της κλήσης που δικαιούται να κάνει ο κάθε φυλακισμένος.

«Ο πατέρας μου αντέχει. Η ψυχολογία του είναι καλή, παρά το ότι βρίσκεται περισσότερο από ένα μήνα στη φυλακή. Η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα μας στηρίζει, αλλά περιμένουμε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη από την κεντρική πολιτική της Ελλάδας και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Είναι πέρα από κάθε όριο η προφυλάκιση ενός δημάρχου, ώστε να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και μάλιστα όταν αυτός προέρχεται από αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα», αναφέρει ο κ. Πέτρος Μπελέρης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρέντυ ΜπελέρηςδήμαρχοςΧειμάρραδίκηορκωμοσίαφυλακή