Κόσμος|21.06.2023 06:00

Τουρκία: Πώς, μέσω της τραγωδίας της Πύλου, ο Ερντογάν επιχειρεί να εργαλοιοποιήσει το μεταναστευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου της Πύλου η Τουρκία να προσπαθεί να μπει «σφήνα» στο μεταναστευτικό επιχειρώντας να εκθέσει την Ελλάδα αλλά και να αποκομίσει κέρδη προς όφελός της. Aιχμές για την τραγωδία στην Πύλο άφησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την έφερε ως παράδειγμα για να πει ότι η Μεσόγειος, από λίκνο πολιτισμών, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο νεκροταφείο προσφύγων.

Από τις δηλώσεις και τις κινήσεις που βλέπουμε ότι κάνει αυτές τις μέρες η Άγκυρα αναφορικά με το μεταναστευτικό και την Ελλάδα, συν το τηλεφώνημα που έκανε σήμερα ο Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, για να τον συλλυπηθεί για τα θύματα της τραγωδίας, αλλά και για να ενημερωθεί για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να φέρει το ζήτημα σε διεθνή πλατφόρμα, όπως στο ΝΑΤΟ, σε 1 μήνα περίπου. Αν και οι διακινητές της Τουρκίας παίζουν για χρόνια τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα των ροών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα και ίσως θα κάνει το ίδιο και στο ΝΑΤΟ, ως ο προστάτης των κατατρεγμένων προσφύγων της γης.

Η τραγωδία της Πύλου τείνει να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας για ένα εκ νέου άνοιγμα της μεταναστευτικής συζήτησης, που στόχο μπορεί να έχει, αφενός να καταδείξει την Ελλάδα ως «εγκληματία», και αφετέρου την επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας,  για να θέσει θέμα πάλι μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης της Τουρκίας.

Εκτός προγράμματος συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν

Στο θέμα των F-16 και της ένταξης της Σουηδίας, οι πιέσεις προς την Άγκυρα γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές. Ήδη, πληροφορίες λένε ότι την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, θα συναντηθούν -εκτός προγράμματος- ο Μπλίνκεν με τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ, τον Χακάν Φιντάν, για να του ασκήσει νέες πιέσεις πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό κι ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αντιδρώντας σε όλο αυτό το πρέσινγκ που ασκείται, έβγαλε ξανά το σκληρό πρόσωπο της Άγκυρας και είπε ότι «δεν θα δεχτούμε τα καπρίτσια ορισμένων Αμερικανών γερουσιαστών», ενώ προειδοποίησε ξανά ότι, αν η Αμερική δεν δώσει τα F-16 στην Τουρκία, θα στραφούν σε άλλες χώρες για μαχητικά.

Παίζει με την ανάγκη της Δύσης η Άγκυρα, που θέλει να επαναφέρει την Τουρκία στο «άρμα» της. μΚαι η ψήφος της για τη Σουηδία είναι το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στα χέρια της τώρα η Άγκυρα.

ΠύλοςμεταναστευτικόΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραναυάγιοΝΑΤΟ