Κόσμος|20.06.2023 23:06

Τι συμβαίνει στη λιβυκή πρωτεύουσα; Ο Χαφτάρ στην Τρίπολη για πρώτη φορά από το 2011

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αρχιστράτηγος του LNA και ηγέτης της διοίκησης της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ταξίδεψε σήμερα (20 Ιουνίου) στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη για να επισκεφθεί το αρχηγείο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, πρωθυπουργός της οποίας είναι Αμπντουλχαμίτ Ντμπεϊμπά. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χαφτάρ στην Τρίπολη από το ξέσπασμα της επανάστασης το Φεβρουάριο του 2011.

Την είδηση μετέδωσε η ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της αραβικής εφημερίδας Sarku’l Avsat, η οποία δεν αποκάλυψε τους στόχους της επίσκεψης του Χαφτάρ. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της έκκλησης του Χαφτάρ να «επιταχυνθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών για τη διαχείριση των εκλογών» σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Διοίκηση του LNA την περασμένη Παρασκευή.

Στην ανακοίνωση του LNA αναφέρεται: «Υποστηρίζουμε μια πραγματική πολιτική λύση για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, χωρίς να παραβιάζονται, να αποκλείονται ή να υφίστανται σφετερισμό τα δικαιώματα οποιασδήποτε πλευράς. Στόχος μας είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για τον καθορισμό των εκλογικών νόμων, και οι εκλογές να διεξαχθούν εγκαίρως και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους να είναι εγγυημένη».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των συνομιλιών του Χαφτάρ στην Τρίπολη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛιβύηΧαλίφα Χαφτάρειδήσεις τώρα