Κόσμος|22.06.2023 20:45

Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στη Σουηδία για πρώτη φορά

Newsroom

Στην αναμονή στην πόρτα του NATO, η Σουηδία υποδέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά για στρατιωτικά γυμνάσια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το σουηδικό υπουργείο Άμυνας.

Τη 19η Ιουνίου, δυο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Lulea-Kallax, στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας.

«Διεξάγουμε κοινή άσκηση» με τη συμμετοχή χερσαίων κι αεροπορικών δυνάμεων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Λεβίν, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκειά της.

«Σε αυτή την αβέβαιη εποχή και με την προοπτική ένταξης στο NATO, οι σθεναροί εταίροι είναι απαραίτητοι», σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Άμυνας, που εξήρε το «ιστορικό γεγονός».

Παρότι έχει εξασφαλίσει από τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς «προσκεκλημένης», η Σουηδία περιμένει ακόμη να δει τα πρωτόκολλα εισδοχής της να επικυρώνονται από δύο από τα 31 κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας: την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Μόνο πλήρη μέλη απολαύουν την προστασία του Άρθρου 5 της συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, που προβλέπει ότι επίθεση εναντίον κράτους μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Από πλευράς Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ, εντείνεται η πίεση στην Άγκυρα να δώσει πράσινο φως.

ειδήσεις τώραβομβαρδιστικό αεροσκάφοςNATO