Κόσμος|22.06.2023 18:04

Αγνοούμενο υποβρύχιο στον Ατλαντικό: Τι συμβαίνει μέσα στο σκάφος όταν τελειώνει το οξυγόνο;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Είναι μια κλειστοφοβική, τρομακτική προοπτική - να είσαι παγιδευμένος σε ένα υποβρύχιο σκάφος 22 ποδιών, ενδεχομένως χιλιάδες μέτρα κάτω από το νερό, με το οξυγόνο να τελειώνει. Με αυτό ακριβώς τον εφιαλτικό σενάριο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι 5 επιβάτες του υποβρυχίου Titan το οποίο αγνοείται εδώ και μέρες στα αβυσσαλέα βάθη του Ατλαντικού.

Η ακριβής τοποθεσία του υποβρύχιου και η κατάσταση των πέντε μελών του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό είναι άγνωστη. Ακόμη κι εάν το σκάφος είναι ακόμη άθικτο, πλέον το οξυγόνο έχει εξαντληθεί.

Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι απαραίτητα άκαμπτο. Ο Δρ Ken LeDez, ειδικός στην υπερβαρική ιατρική στο Πανεπιστήμιο Memorial στο St John's, Newfoundland, δήλωσε στο BBC News ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, κάποιοι από τους επιβαίνοντες θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Εξαρτάται από το πόσο κρυώνουν και πόσο αποτελεσματικοί είναι στη διατήρηση του οξυγόνου», είπε, προσθέτοντας ότι το τρέμουλο θα καταναλώσει πολύ οξυγόνο, ενώ το τύλιγμα σε μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμότητας. Είπε ότι η εξάντληση του οξυγόνου είναι μια σταδιακή διαδικασία. «Δεν είναι σαν να σβήνεις ένα φως, είναι σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό - καθώς η θερμοκρασία γίνεται πιο κρύα και ο μεταβολισμός πέφτει [εξαρτάται] από το πόσο γρήγορα ανεβαίνεις αυτό το βουνό», είπε.

Ενώ παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζουμε την πλήρη κατάσταση στο εσωτερικό του υποβρύχιου, ο Δρ LeDez δήλωσε ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο και ότι αν και πρόκειται για μια «ανησυχητική συζήτηση», κάποιοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από άλλους.

Την Τετάρτη, ο υποναύαρχος John Mauger από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ στην αποστολή έρευνας και διάσωσης. «Δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», δήλωσε ο υποναύαρχος Mauger στο BBC.

Ο Δρ LeDez δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιβαίνοντες. Το σκάφος μπορεί να έχει χάσει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον έλεγχο της ποσότητας οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του σκάφους.

Καθώς το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει, το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέει το πλήρωμα θα αυξάνεται, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. «Καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται, τότε γίνεται ηρεμιστικό, γίνεται σαν αναισθητικό αέριο, και θα κοιμηθείτε».

Η υπερβολική ποσότητα του αερίου στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου, γνωστή ως υπερκαπνία, μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί. Ο πρώην πλοίαρχος υποβρυχίου του Βασιλικού Ναυτικού Ryan Ramsey λέει ότι κοίταξε βίντεο στο διαδίκτυο από το εσωτερικό του Titan και δεν μπόρεσε να δει ένα σύστημα απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, γνωστό ως scrubbers. «Αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα αυτά», λέει.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η υποθερμία, η έλλειψη οξυγόνου και η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο υποβρύχιο σημαίνουν ότι η ικανότητα του πληρώματος να έρθει σε επαφή με την αποστολή έρευνας και διάσωσης, όπως με το χτύπημα του κύτους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προσπαθήσει να προσελκύσει την προσοχή, θα μειωθεί. «Αν είναι αναίσθητοι, δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τον εαυτό τους», λέει ο Δρ LeDez.

Κορυφώνεται η αγωνία

Πάντως, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ' όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC. Σημειώνεται ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα «έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας» και άρχισε να αναζητά το υποβρύχιο.


«Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει αναπτύξει ένα ROV που έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και άρχισε την έρευνά του για το χαμένο υποβρύχιο», έγραψε στο Twitter νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή.

οξυγόνοειδήσεις τώραΤιτανικόςΑτλαντικόςυποβρύχιο