Κόσμος|23.06.2023 06:00

Ο Ερντογάν έκανε μισό βήμα και αύξησε τα επιτόκια, όμως οι αγορές απογοητεύτηκαν: Προς άγραν ζεστού χρήματος στα ΗΑΕ ο Σιμσέκ;

Μαρία Ζαχαράκη

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών απογοήτευσαν τις αγορές. Ναι, μεν έγινε μία γενναία αύξηση επιτοκίων από 8,5% στο 15%, αλλά ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση, προκειμένου η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει.

Το νόμισμα, η τουρκική λίρα αντέδρασε αρνητικά. Καταποντίστηκε κατά 4% και η ισοτιμία του ευρώ έφτασε σχεδόν τις 27 λίρες, ενώ του δολαρίου τις 25 λίρες, μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη.

Με τον πληθωρισμό στο 40%, αυτό δεν είναι αρκετό για να πείσει, λένε οι οικονομολόγοι. Η επικεφαλής της ΚΤΤ, Χαφιζέ Ερκάν μπορεί να μιλάει για περισσότερες αυξήσεις που έρχονται, αλλά η αγορά δεν το πιστεύει ακόμη. Δηλαδή, ότι ο Ερντογάν δεν θα παρέμβει ξανά και τώρα από φόβο προς τον Τούρκο πρόεδρο έγινε αυτή η συντηρητική αύξηση.

Μάλλον, το πρώτο τεστ δεν πέτυχε για τον Ερντογάν και τον Σιμσέκ. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ την ημέρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, ταξίδεψε στα ΗΑΕ, γιατί η κυβέρνηση αναζητά ζεστό χρήμα!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη αισιοδοξία εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Φλέικ ότι θα επέλθει συμφωνία με την Τουρκία και ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από το Βίλνιους.  Το Κογκρέσο, είπε, είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και άφησε να εννοηθεί ότι και οι δύο πλευρές, Τουρκία και Κογκρέσο, θα βάλουν νερό στο κρασί τους τελικά. Δεν επιβεβαίωσε πάντως ακόμη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Ενδεχομένως, θα εξαρτηθεί μία τέτοια συνάντηση από τα παζάρια που γίνονται πριν. 

επιτόκιαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρατουρκική οικονομίαΤουρκία