Κόσμος|24.06.2023 20:20

Ανταρσία Βάγκνερ: Πρωτοβουλία Λουκασένκο για να σταματήσει την προέλαση Πριγκόζιν

Newsroom

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το αφεντικό της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας, Λουκασένκο για να σταματήσει η προέλαση της μισθοφορικής ομάδας προς την ρωσική πρωτεύουσα και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που κορυφώθηκε μετά την ανταρσία της στρατιωτικής εταιρείας και την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της Μόσχας.

Πληροφορίες που μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λευκορώσου ηγέτη να σταματήσει η προώθηση του Βάγκνερ στη Ρωσία.

Το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μόλις ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Βάγκνερ,  αποδέχθηκε την πρόταση «να σταματήσει η μετακίνηση των ένοπλων ατόμων της εταιρείας Βάγκνερ στο έδαφος της Ρωσίας και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε το γραφείο του προέδρου, με ανάλογες αναφορές σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λουκασένκο το πρωί και, με την έγκρισή του, ο Λουκασένκο πραγματοποίησε διαπραγματευτικές συνομιλίες με τον Πριγκόζιν. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, κατέληξαν σε συμφωνίες σχετικά με το απαράδεκτο της εξαπόλυσης μιας αιματηρής σφαγής στο έδαφος της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Βάγκνερ και ο Πριγκόζιν δεν σχολίασαν τις διαπραγματεύσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλεξάντερ ΛουκασένκοΓεβγκένι ΠριγκόζινΡωσίαειδήσεις τώραΒάγκνερ