Κόσμος|28.06.2023 06:15

Ελληνοτουρκικά - Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας ο Γεραπετρίτης: Αμφιβολίες των τουρκικών ΜΜΕ για τον νέο ΥΠΕΞ – Τι λένε για Δένδια και εξοπλισμούς

Μαρία Ζαχαράκη

Είναι προφανές ότι έχει δημιουργηθεί μετά από 3 χρόνια ένα νέο θετικό μομέντουμ μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας το οποίο μάλιστα χειροκροτεί και ενθαρρύνει και η Αμερική, ειδικά μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μητσοτάκη την Δευτέρα.

Σε ακριβώς δύο εβδομάδες οι δύο -μέχρι πρότινος- άσπονδοι συνομιλητές/ηγέτες επιβεβαιώθηκε ότι θα συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός Τύπος χαιρετίζει αυτή τη «θετική ατμόσφαιρα» παρ’ ότι δεν είναι σαφές εάν το σπάσιμο του πάγου θα έχει και έμπρακτη αποτύπωση.

Το ζεστό αυτό κλίμα επικροτεί και η Ουάσιγκτον, που μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα προσπαθεί να παίξει ρόλο «κουμπάρου» στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας. «Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας αξίζουν ένα ειρηνικό και ευημερούν Αιγαίο», έγραψε μετά το τηλεφώνημα ο Τζεφ Φλέικ.

Τα πρώτα μηνύματα της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία

Πάντως, κι οι νέοι υπουργοί της Ελλάδας -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προκάλεσαν θετικό αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο αν και όσον αφορά τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη είναι λίγο… κουμπωμένοι σε σχόλια, καθώς δεν γνωρίζουν τι πολιτική θα ασκήσει με την Τουρκία.

Υπενθυμίζουν μάλιστα δηλώσεις του Γεραπετρίτη όταν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας ήταν υψηλές. Για παράδειγμα, το 2020 για τα χωρικά ύδατα, που είπε ότι θα επεκταθούν, «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» και για το Ορούτς Ρέις την ίδια χρονιά που είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι «πλήρως προετοιμασμένη πολιτικά και επιχειρησιακά». Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε δηλώσει ότι η Αθήνα ήταν «πιο έτοιμη από ποτέ» να απαντήσει σε περίπτωση πιθανής κλιμάκωσης.

Σημειώνεται ότι συγκρίνουν Φιντάν και Γεραπετρίτη σχολιάζοντας ότι στα ΥΠΕΞ και των δύο χωρών τοποθετήθηκαν έμπιστοι αντίστοιχα του Ερντογάν και του Μητσοτάκη.

Για το Νίκο Δένδια, τον οποίο ήδη γνωρίζουν σχολιάζουν ότι αναλαμβάνει τώρα πιο κρίσιμη αποστολή στο υπουργείο Άμυνας γιατί ο Δένδιας θα διαχειριστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει μπει στο μάτι της Τουρκίας. Οι ελληνικοί εξοπλισμοί είναι το «αγκάθι» που θα θέσει μάλιστα και στη Λιθουανία ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΗΠΑειδήσεις τώραΝΑΤΟ