Κόσμος|28.06.2023 22:13

ΝΑΤΟ: Έκτακτη τριμερής Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας: Πιέζει ο Στόλτενμπεργκ για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας

Newsroom

Έκτακτη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου συγκάλεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για είσοδο στη Συμμαχία των 2 χωρών.

«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους καθώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της συνάντησης, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών και συμβούλων ασφαλείας από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ και η Ουγγαρία φαίνεται να καθυστερεί τη δική της διαδικασία έγκρισης της σουηδικής ένταξης. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικός Συνασπισμός της Ουγγαρίας, γράφουν ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα Fidesz δεν θα προγραμματίσουν ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στην τελευταία εαρινή σύνοδο της ουγγρικής Βουλής την επόμενη εβδομάδα, αλλά από το φθινόπωρο.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια νωρίτερα σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα. Μια σειρά από διαδηλώσεις στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν σήμερα έναν από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Την ίδια στιγμή, άνδρας έσκισε και έκαψε σήμερα ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την Τουρκία.

Οργισμένο τηλεφώνημα Σολτς σε Ερντογάν

Την ίδια ώρα, διάρκεια επικοινωνίας του με τον Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚοράνιειδήσεις τώραΣουηδίαΦινλανδίαΝΑΤΟ