Κόσμος|14.03.2019 20:10

Βοσνία: Προεδρικός σύμβουλος ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα

Newsroom

Ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα διορίστηκε ως σύμβουλος του Μίλοραντ Ντόντικ, εθνικιστή εκπροσώπου των Σέρβων στη τριμελή προεδρία της Βοσνίας.

Αυτό έγινε γνωστό από τον κατάλογο των συμβούλων του Ντόντικ, που αναρτήθηκε στις 14 Μαρτίου στην επίσημη ιστοσελίδα της βοσνιακής προεδρίας. Δεν έγιναν όμως γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον ρόλο του.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών για τις ταινίες του «Ο Μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» (1985) και “Underground” (1995).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 64χρονος Κουστουρίτσα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ντόντικ, τον πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

Ο κινηματογραφιστής είχε δηλώσει πέρυσι για το αν σκέπτεται να μεταβεί στο Σαράγεβο, τη γενέτειρά του: «ο καθένας πηγαίνει όπου του αρέσει, έχω την εντύπωση πως σε αυτή την κοιλάδα (το Σαράγεβο), υπάρχει μια προκατασκευασμένη ιδέα για το άτομό μου που είναι από τη μια πλευρά ασυμβίβαστη και από την άλλη επικίνδυνη».

Ο Μίλοραντ Ντόντικ αν και παλιότερα υπήρξε σοσιαλδημοκράτης και υποστηρίχθηκε από τη Δύση πρεσβεύει εδώ και καιρό εθνικιστικές θέσεις και συχνά απειλεί με δημοψηφισμα για την ανεξαρτησία της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, της Republike Srpska (RS- Σερβική Δημοκρατία), την οποία θεωρεί «κράτος». Επιπλέον συχνά χαρακτηρίζει τη Βοσνία ως «αποτυχημένο κράτος».

Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), που άφησε πίσω του 100.000 νεκρούς, η Βοσνία έχει χωριστεί σε δύο οντότητες, τη RS και την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία, που συνδέονται με χαλαρούς κεντρικούς θεσμούς.

Ο Ντόντικ διεκδίκησε μια θέση στην τριμελή προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου 2018 καθώς δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για μια νέα προεδρική θητεία στη RS.

ΒοσνίαΕμίρ Κουστουρίτσα