Κόσμος|30.06.2023 20:25

Φόβοι για αύξηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση δικαίωσε υπερσυντηρητικό web designer και προκαλεί οργή

Newsroom

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Παρασκευή υπέρ ενός υπερσυντηρητικού σχεδιαστή ιστοσελίδων στο Κολοράντο, ο οποίος αρνείται να δημιουργήσει ιστοσελίδες για τον εορτασμό γάμων ομοφυλοφίλων λόγω θρησκευτικών αντιρρήσεων.

Την απόφαση 6-3 συνέταξε ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς και συμμετείχαν ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς και οι δικαστές Σάμιουελ Αλίτο, Έιμι Κόνι Μπάρετ, Μπρετ Κάβανο και Κλάρενς Τόμας. Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ συνέταξε τη διαφωνία της, στην οποία προσχώρησαν οι φιλελεύθεροι συνάδελφοί της, οι δικαστές Έλενα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον.

Η απόφαση αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε από αποφάσεις-ορόσημα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης που συντάχθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Γκόρσατς, στην οποία η πλειοψηφία επέκτεινε την προστασία των εργαζομένων ΛΟΑΤΚΙ, και της υπόθεσης του 2015 που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση - που έχει τις ρίζες της σε λόγους ελευθερίας του λόγου - θα διαπεράσει τους κρατικούς νόμους περί δημόσιων καταλυμάτων για τις επιχειρήσεις που πωλούν τα λεγόμενα «εκφραστικά» αγαθά. Πρόκειται για την τελευταία νίκη των θρησκευτικών συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα θορυβήσει τους επικριτές που φοβούνται ότι το σημερινό δικαστήριο βάζει στόχο να ανατρέψει την απόφαση – σταθμό για τους γάμους ομοφυλόφιλων του 2015. εκτιμά το CNN.

Ο Γκόρσουτς έγραψε ότι «η Πρώτη Τροπολογία οραματίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα πλούσιο και πολύπλοκο μέρος όπου όλα τα άτομα είναι ελεύθερα να σκέφτονται και να μιλούν όπως επιθυμούν, όχι όπως απαιτεί η κυβέρνηση». Είπε ότι το Κολοράντο προσπάθησε να «αρνηθεί αυτή την υπόσχεση».

Στη διαφωνία της, η Σοτομαγιόρ δήλωσε ότι η απόφαση θα υπονομεύσει το επιτακτικό συμφέρον της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι όλοι οι Αμερικανοί έχουν ίση πρόσβαση στη δημόσια αγορά.

«Σήμερα, το Δικαστήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, παραχωρεί σε μια επιχείρηση ανοιχτή στο κοινό το συνταγματικό δικαίωμα να αρνηθεί να εξυπηρετήσει μέλη μιας προστατευόμενης κατηγορίας», έγραψε.

«Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η Πρώτη Τροπολογία απαλλάσσει μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων από έναν κρατικό νόμο που απαγορεύει στην εταιρεία να αρνηθεί την παροχή γαμήλιων ιστοσελίδων σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, εάν η εταιρεία επιλέξει να πουλήσει αυτές τις ιστοσελίδες στο κοινό», έγραψε. Η Σοτομαγιόρ χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως μια «θλιβερή ημέρα για το αμερικανικό συνταγματικό δίκαιο και τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ».

«Με την έκδοση αυτής της νέας άδειας για διακρίσεις σε μια υπόθεση που έχει εγερθεί από μια εταιρεία που επιδιώκει να αρνηθεί στα ζευγάρια του ίδιου φύλου την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των υπηρεσιών της, το άμεσο, συμβολικό αποτέλεσμα της απόφασης είναι να χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες ως άτομα δεύτερης κατηγορίας», έγραψε στη διαφωνία της.

«Η γνώμη του Δικαστηρίου είναι, κυριολεκτικά, μια ανακοίνωση που λέει: 'Ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην παρέχονται σε ζευγάρια του ιδίου φύλου'».

Αλλά σε μια υποσημείωση, ο Γκόρσουτς αντέδρασε. «Η σημερινή μας απόφαση δεν αφορά -και πολύ περισσότερο δεν υποστηρίζει- τίποτα παρόμοιο με τις προκηρύξεις "μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια" που η άποψη της μειοψηφίας δημιουργεί από το πουθενά».

δικαστήριοΑνώτατο Δικαστήριοειδήσεις τώραΛΟΑΤΚΙ