Κόσμος|03.07.2023 10:27

Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς των Ζουλού, με υποψίες για απόπειρα δηλητηρίασης - Ποιοι αμφισβητούν την εξουσία του

Newsroom

Στο νοσοκομείο με υποψία δηλητηρίασης νοσηλεύεται ο βασιλιάς των Ζουλού της Νότιας Αφρικής Misuzulu kaZwelithini, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς ζήτησε ιατρική περίθαλψη στο Εσβατίνι, καθώς δεν αισθάνεται άνετα να αναζητήσει θεραπεία στη Νότια Αφρική, πρόσθεσε ο αρχηγός Mangosuthu Buthelezi.

Είχε προηγηθεί ο αιφνίδιος θάνατος ενός από τους ανώτερους συμβούλους του, επίσης από υποψία δηλητηρίασης, πρόσθεσε ο αρχηγός, ωστόσο ο επίσημος εκπρόσωπος του βασιλιά δήλωσε ότι είναι «απόλυτα υγιής».

Ο μονάρχης δεν νοσηλευόταν αρχικά στο νοσοκομείο και δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί «περιττός πανικός», δήλωσε ο πρίγκιπας Africa Zulu, σε μια έμμεση αναφορά, όπως φαίνεται, στη δήλωση του Buthelezi.

Ο βασιλιάς Misuzulu στέφθηκε μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους του τον περασμένο Οκτώβριο. Όμως, μία άγρια μάχη για την εξουσία μαίνεται στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας με αφορμή την ενθρόνιση του 48χρονου, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν και εντάσεις μεταξύ του μονάρχη και του αρχηγού Buthelezi.

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, αλλά παραμένει με τεράστια επιρροή και με ετήσιο προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια παράταξη εντός της οικογένειας αμφισβητεί δικαστικά τη διεκδίκηση του θρόνου, επιμένοντας ότι δεν είναι ο νόμιμος κληρονόμος του εκλιπόντος πατέρα του, βασιλιά Goodwill Zwelithini.

Επιμένουν ότι ένας άλλος γιος του εκλιπόντος βασιλιά, ο πρίγκιπας Simakade, πρέπει να είναι ο μονάρχης. Ο βασιλιάς Zwelithini είχε έξι συζύγους και τουλάχιστον 26 παιδιά. Η διαθήκη του έχει επίσης αμφισβητηθεί στο δικαστήριο από την πρώτη του σύζυγο, τη βασίλισσα Sibongile Dlamini-Zulu, και τις δύο κόρες της.

Ένα δικαστήριο απέρριψε την υπόθεσή τους πέρυσι, αλλά δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Σϋμφωνα με το BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πίσω από την πιθανολογούμενη δηλητηρίαση του βασιλιά Misuzulu.

βασιλιάςΝότια Αφρικήειδήσεις τώραδηλητηρίαση