Κόσμος|04.07.2023 12:46

Τουρκία και Αίγυπτος διορίζουν πρέσβεις – Σημαντικό βήμα προς αποκατάσταση σχέσεων

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να διορίσουν πρεσβευτές για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια στο πλαίσιο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν παγώσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εν αναμονή της έγκρισης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ηγέτη, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η Άγκυρα πρότεινε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως επιτετραμμένος της στο Κάιρο, ενώ το Κάιρο όρισε τον Αμρ Ελ Χαμαμί ως πρεσβευτή.

Η κίνηση στοχεύει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αντανακλά την αμοιβαία βούληση των δύο εθνών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σύμφωνα με τα συμφέροντα του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού, σημειώνει το υπουργείο.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Άγκυρα και το Κάιρο έχουν λάβει μέτρα για να σπάσουν τον πάγο τους τελευταίους μήνες, κυρίως μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο και την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο.

Επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία σύντομα

Ο Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Ελ Σίσι να επισκεφτεί την Τουρκία, όταν τηλεφώνησε να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος απάντησε θετικά στην πρόσκληση και, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να επισκεφθεί την Άγκυρα λίγο μετά τη Γιορτή των Θυσιών, που έληξε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενδέχεται να επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου διατηρήθηκαν στο επίπεδο του επιτετραμμένου και στις δύο πλευρές μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου το 2013, το οποίο ανέτρεψε τον αείμνηστο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι σχέσεις ήταν κυρίως σταθερές εκτός από σύντομες περιόδους αναστολής στη δεκαετία του 1960, αλλά έφτασαν σε νέα ύψη όταν ο Μόρσι εξελέγη πρόεδρος το 2012. Μετά την ανατροπή του Μόρσι, η Τουρκία διατήρησε επαφή με το Κάιρο πριν υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις το 2013, ενώ οι οικονομικοί δεσμοί παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αβλαβείς.

Ο Ελ-Σίσι ήταν μεταξύ των ηγετών που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά τους σεισμούς, καθώς το Κάιρο έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη για την παροχή βοήθειας στον απόηχο των σεισμών και αμοιβαία επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρέσβειςΤουρκίαειδήσεις τώραΑίγυπτος