Κόσμος|04.07.2023 16:00

Φλέγεται η Δυτική Όχθη μετά τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εδώ και 20 χρόνια: Τι συμβαίνει στη Τζενίν και γιατί είναι σοβαρό

Μαρία Ανδρικάκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τζενίν/AP
Τζενίν/AP
Τζενίν/AP
Τζενίν/AP
Τζενίν/AP
Τζενίν/AP

Τουλάχιστον 10 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και ακόμα ένας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί, στη μεγαλύτερη επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες (είναι η μεγαλύτερη από το 2002 και τη δεύτερη Ιντιφάντα). Φωνές μέσα στον ΟΗΕ καλούν για άμεση αποκλιμάκωση, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι τόσο ακραία, που οι διασώστες αδυνατούν να προσεγγίσουν και να βοηθήσουν τα θύματα.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκαταλείψει τις εστίες τους, με τις τύχες των περισσότερων να αγνοούνται, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τη Τζενίν «άνδρο τρομοκρατών». Για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται και από αέρος, έχοντας τις χερσαίες δυνάμεις του σε κόκκινο συναγερμό, ενώ αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο μιλούν για αληθινό πόλεμο.

Η πόλη της Τζενίν έχει περικυκλωθεί από στρατιώτες, τεθωρακισμένα, μπουλντόζες και τρακτέρ, με τους Παλαιστίνιους να απαντούν με πέτρες και πυρά. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο στρατός του Ισραήλ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς τα σπίτια, κόβοντας την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

«Θα υπάρξει απάντηση προς το Τελ Αβίβ»

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, Ισλαμική Τζιχάντ και Χαμάς διαμηνύουν ότι θα υπάρξει απάντηση προς το Τελ Αβίβ, ενώ πυρήνας αντίστασης σχηματίζεται έντονα και στη Δυτική Όχθη. Μετά τη Γάζα, εξάλλου, είναι η Τζενίν που αναδεικνύεται ως κέντρο της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκατοντάδες μαχητές ενόπλων οργανώσεων εντάσσονται πλέον στην «Ταξιαρχία Τζενίν», παίρνοντας, πλέον, τον νόμο στα χέρια τους. Και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, πάντως, ο Μαχμούντ Αμπάς, «πάγωσε» τη συνεργασία με το Ισραήλ, εξαιτίας της «βάρβαρης επίθεσης», όπως τη χαρακτήρισε.

Πριν από λίγη ώρα, ένα αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, ενώ ακολούθησαν πυροβολισμοί, μια επίθεση που τα ισραηλινά μέσα επιχείρησαν να υποβαθμίσουν, ενώ ταυτόχρονα τα αραβικά μέσα την αναδείκνυαν. Δυτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η παλαιστινιακή αντεπίθεση έχει ξεκινήσει και κανείς δεν ξέρει μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει. Ήδη η Χαμάς καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει τα μέτρα της αποφασιστικά, ενώ τις ισραηλινές επιθέσεις καταδικάζουν το Ιράν και σύσσωμος ο αραβικός κόσμος.

Με την κατάσταση εντός του Ισραήλ έκρυθμη, με τη δυσαρέσκεια για τα ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησης έντονη και μετά από αιματηρά επεισόδια στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, το σίγουρο είναι ότι ο Νετανιάχου θα χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη ως όπλο, τόσο για να κατευνάσει τα πνεύματα σε λαό και αντιπολίτευση, όσο και για να σιγοντάρει τους ακροδεξιούς υπουργούς του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙσραήλΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΜπένιαμιν ΝετανιάχουΔυτική Όχθη