Κόσμος|06.07.2023 07:37

Πώς απετράπη η επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο τάνκερ: Η κρίσιμη παρέμβαση του αμερικανικού Ναυτικού

Newsroom

Δύο απόπειρες κατάληψης εμπορικών δεξαμενόπλοιων σε διεθνή ύδατα από το ιρανικό ναυτικό απέτρεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις στις 5 Ιουλίου, αφού οι Ιρανοί είχαν ανοίξει πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν.

Πώς απέτρεψε την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο

Στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε σήμα κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα. Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.

Ο McFaul κατεύθυνε πορεία προς το Richmond Voyager με μέγιστη ταχύτητα, καθώς το εμπορικό δεξαμενόπλοιο συνέχιζε τη διέλευσή του. Πριν από την άφιξη του McFaul στον τόπο του συμβάντος, το ιρανικό προσωπικό πυροβόλησε με πολλαπλές, μακρές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα του πληρώματος. Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το ιρανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε όταν έφτασε ο McFaul.

Αυξημένες περιπολίες Αμερικανών στο Στενό του Ορμούζ

Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την εναλλαγή των πλοίων και των αεροσκαφών που περιπολούν στο Στενό του Ορμούζ μαζί με τους εταίρους τους, μετά από μια αύξηση των κατασχέσεων ιρανικών εμπορικών πλοίων. Η αυξημένη παρουσία δυνάμεων υποστηρίζει τις πολυεθνικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Διεθνούς Δομής Θαλάσσιας Ασφάλειας και σε διμερές επίπεδο με τα έθνη-εταίρους για την αποτροπή απειλών κατά της εμπορικής ναυτιλίας και την καθησύχαση των ναυτικών της περιοχής.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για ολόκληρη την ομάδα [της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ], ιδίως για την εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος McFaul, που ανταποκρίθηκε άμεσα και απέτρεψε άλλη μια κατάσχεση» δήλωσε ο αντιναύαρχος Brad Cooper, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα», σημείωσε.

Από το 2021, το Ιράν έχει παρενοχλήσει, επιτεθεί ή κατασχέσει σχεδόν 20 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία, αποτελώντας σαφή απειλή για την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δεξαμενόπλοιοΟμάνΗΠΑΙράνειδήσεις τώρα